x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moneda euro se bucură de un sprijin record din partea cetăţenilor europeni

Moneda euro se bucură de un sprijin record din partea cetăţenilor europeni

29 Noi 2019   •   14:37
Moneda euro se bucură de un sprijin record din partea cetăţenilor europeni

Potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, 76% dintre respondenţi consideră că moneda unică este benefică pentru Uniunea Europeană. Acesta este cel mai important sprijin de la introducerea monedelor şi bancnotelor euro în 2002, în creştere cu două puncte procentuale faţă de nivelurile record înregistrate deja anul trecut, a anunţat vineri Comisia Europeană.


De asemenea, o majoritate de 65% dintre cetăţenii din zona euro consideră că moneda euro este benefică pentru propria lor ţară: aceasta este, de asemenea, cea mai mare cifră înregistrată până acum. Moneda comună este susţinută de majoritatea cetăţenilor din toate cele 19 state membre ale zonei euro.

Deşi este încă o monedă tânără, euro a împlinit 20 de ani anul acesta. Cu toate acestea, europenii sunt conştienţi de beneficiile practice pe care le-a adus în viaţa lor de zi cu zi. Patru din cinci respondenţi consideră că moneda euro a facilitat activităţile comerciale transfrontaliere, compararea preţurilor şi cumpărăturile în alte ţări, inclusiv online. De asemenea, o majoritate absolută consideră că moneda euro a facilitat călătoriile şi a contribuit la scăderea preţurilor acestora.

"După aproape 28 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, rămân convins că aceasta a fost semnătura mea cea mai importantă. Moneda euro, introdusă acum 20 de ani, a devenit un simbol al unităţii, al suveranităţii şi al stabilităţii. Am depus eforturi susţinute în ultimii cinci ani pentru ca Europa să depăşească criza, pentru a garanta faptul că locurile de muncă, creşterea şi investiţiile aduc beneficii tuturor europenilor şi pentru a consolida şi mai mult uniunea economică şi monetară europeană. Dat fiind că moneda euro şi cu mine suntem ultimii supravieţuitori ai Tratatului de la Maastricht, mă bucur să văd acest sprijin record pentru moneda noastră unică în ultimele zile ale mandatului meu ca preşedinte al Comisiei Europene. Moneda euro reprezintă rezultatul unui efort îndelungat şi este unul dintre cele mai bune atuuri ale Europei pentru viitor. Trebuie să ne asigurăm că va continua să ofere prosperitate şi protecţie cetăţenilor noştri", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

În prezent, 340 de milioane de europeni din 19 state membre folosesc moneda euro.

Potrivit CE, moneda euro a adus beneficii tangibile precum preţuri stabile, costuri mai mici ale tranzacţiilor, economii protejate, pieţe mai transparente şi mai competitive, intensificarea comerţului, facilitarea călătoriilor şi standarde de viaţă mai ridicate. Aproximativ 60 de ţări din întreaga lume îşi leagă, într-un fel sau altul, monedele lor de moneda euro.

În ceea ce priveşte coordonarea politicii economice, inclusiv a politicilor bugetare, 69% dintre europeni consideră că este necesară o coordonare sporită în zona euro, în timp ce doar 7% ar dori reducerea cooperării. De asemenea, 80% dintre cetăţeni continuă să sprijine reformele economice menite să îmbunătăţească performanţele economiilor naţionale. Acest lucru se reflectă, de asemenea, în rezultatele naţionale, cu o majoritate clară în toate ţările din zona euro.

65% dintre respondenţi s-au declarat în favoarea retragerii monedelor incomode de 1 şi 2 cenţi prin rotunjirea obligatorie la cei mai apropiaţi cinci cenţi a preţului final al cumpărăturilor în magazine şi supermarketuri. O majoritate absolută sprijină această idee în 16 dintre cele 19 ţări din zona euro.

"Moneda euro este mai puternică astăzi ca niciodată şi aduce numeroase beneficii cetăţenilor, întreprinderilor şi statelor membre, dat fiind că înlocuieşte 19 monede diferite cu una singură. Nu este o întâmplare dacă majoritatea europenilor sprijină moneda euro. Acest sprijin mai puternic ca niciodată ne împuterniceşte în mod clar să ne continuăm activitatea de consolidare a uniunii economice şi monetare şi de întărire a rolului internaţional al monedei euro", a apreciat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, precum şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat: "Integritatea monedei unice nu mai este de mult în pericol. Moneda euro este una dintre cele mai mari reuşite europene şi a adus beneficii concrete atât gospodăriilor europene, cât şi întreprinderilor şi guvernelor. Am consolidat uniunea economică şi monetară de la începutul crizei şi de la începutul acestei Comisii, dar mai sunt încă multe de făcut. Viitorul monedei euro e încă nescris. Trebuie să ne asigurăm că acest sprijin continuă să crească şi că cetăţenii europeni beneficiază în mod mai echitabil de beneficiile monedei euro". AGERPRES

×
Subiecte în articol: moneda euro