x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Monopol pe soft-ul şoferiei

Monopol pe soft-ul şoferiei

de Dorian Cobuz    |    15 Ian 2010   •   00:00
Monopol pe soft-ul şoferiei
Sursa foto: /Jurnalul foto

Instructorii auto au decis să iasă în stradă astăzi pentru a protesta în faţa Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care a pus la cale o foarte profitabilă afacere pe spatele lor.



Asociaţia Naţională a Instructorilor Auto din România a decis să protesteze împotriva abuzului prin care şcolile de şoferi au fost obligate să achiziţioneze un soft de aproape 2.000 euro de la o firmă craioveană. Ordinul MTI cu numărul 1019 a fost publicat la 12 octombrie 2009 în Monitorul Oficial. În anexele acestui ordin se precizează obligaţia şcolilor de a deţine un soft didactic. Termenul-limită pentru punerea în aplicare a fost 31 decembrie 2009. Criteriile de certificare au fost publicate pe site-ul Autorităţii Rutiere Române (ARR) la data de 3 noiembrie 2009, iar o societate din Craiova a anunţat trei zile mai târziu că este certificată să comercializeze licenţe de acest tip.

MILIONAR ÎN 7 SĂPTĂMĂNI

Firma doljeană, Bizarre Soft SRL, a devenit astfel deţinătoarea unui adevărat monopol. Până la sfârşitul anului 2009, termenul-limită pentru şcolile de şoferi de a se dota cu respectivul soft, Autoritatea nu a certificat nici o altă societate să comercializeze un produs asemănător. La un calcul sumar se poate deduce că respectiva firmă a făcut o afacere de peste 3 milioane de euro, în condiţiile în care nu a avut nici o concurenţă. Iancu Crăciunoiu, şeful ARR, spune că este doar o coincidentă "uşor bizară" că singura firmă autorizată soft este una din Craiova, de unde provin; acuză instructorii auto atât el, cât şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (foto). Un pachet complet al softurilor impuse costă 7.600 lei. Societatea care a beneficiat de această afacere este înfiinţată în 2008 de Eugen-Cătălin Anghel, care de-a lungul timpului a produs softuri asemănătoare celui vândut acum cu patalama de la ARR, dar la preţuri mult mai mici. Eugen Anghel a refuzat să comenteze situaţia. Potrivit unor surse, Anghel şi fiul ministrului Radu Berceanu, Victor, ar fi amici, dar oficialul nu a putut fi contactat pentru a comenta. Theodor Postelnicu, consilierul personal al ministrului Berceanu, a caracterizat ca "nişte josnicii" aceste informaţii.

×
Subiecte în articol: economic