x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Monopolul sindicalistului Rădoi pe spaţiile comerciale de la metrou se sparge

Monopolul sindicalistului Rădoi pe spaţiile comerciale de la metrou se sparge

de Adrian Stoica    |    17 Feb 2017   •   08:18
Monopolul sindicalistului Rădoi pe spaţiile comerciale de la metrou se sparge
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) ar putea pierde monopolul spaţiilor comerciale de la Metrou, după ce în vară va expira contractul de asociere încheiat de firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL, cu administraţia metroului bucureştean. După expirarea contractului, pentru închirierea spaţiilor ar urma să fie organizată o licitaţie publică.

 

Monopolul asupra spaţiilor comerciale a fost instituit de firma sindicaliştilor conduşi de Ion Rădoi (foto) în primii ani de după revoluţie, iar de atunci contractul de asociere în participaţiune încheiat cu Metrorex a fost mereu prelungit prin acte adiţionale. Contractul s-a dovedit a fi de-a lungul anilor o adevărată fabrică de făcut bani pentru oamenii lui Rădoi, mai ales că din această afacere firma sindicaliştilor ia 75% din venituri, iar Metrorex 25%. În plus, Metrorex participă şi la acoperirea cheltuielilor aferente funcţionării acestor spaţii.

 

Cu contractul la tribunal

În perioada următoare, conducerea Metrorex va trebui să elaboreze un studiu de piaţă privind preţurile spaţiilor comerciale, în funcţie de care se vor stabili şi preţurile de închiriere la metrou. Pe de altă parte, se are în vedere şi varianta scoaterii la licitaţie a două pachete, unul pentru închirierea spaţiilor comerciale, iar unul pentru spaţiul publicitar. În prezent, Sindomet Servcom SRL, împreună cu încă două firme, deţin şi controlul spaţiilor publicitare, în baza unui contract de asociere în participaţiune cu Metrorex. Deşi afacerea merge ca unsă, Metrorex nu prea a mai văzut banii din acest contract, drept  care i-a acţionat în instanţă pe partenerii săi, procesul fiind pe rol.

 

DNA continuă să tacă

În urmă cu aproape patru ani, Corpul de Control al premierului a luat la puricat aceste contracte şi a ajuns la concluzia că ele sunt ilegale şi a sesizat DNA. Ulterior, în 2015, la aceeaşi concluzie a ajuns şi Curtea de Conturi, care la rândul ei a sesizat DNA. De atunci însă s-a aşternut liniştea. Procurorii DNA încă cercetează, iar Sindomet Servcom SRL continuă să prospere.

 

“Asocierea a fost realizată în absența unei analize comparate, serios și real fundamentate, din care să reiasă necesitatea acesteia, în condițiile în care Metrorex deținea spațiile respective, avea resurse și personal și avea și obiective pentru realizarea și sporirea veniturilor proprii. Nu poate fi justificată asocierea cu un operator economic fără background în domeniu, fără experiență consolidată, fără personal de specialitate și cu experiență, fără poziționare vizibilă pe piață și, în plus, cu administrator sindicatul”, raportul Curţii de Conturi.

 

Poliţia a început să facă verificări

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române au efectuat ieri o acţiune comună de verificare a tuturor spaţiilor comerciale situate în staţiile de metrou. Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, poliţiştii au verificat modul în care societăţile care îşi desfăşoară activitatea în aceste spaţii comerciale au obţinut dreptul de folosinţă asupra lor.

×