x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mos Craciun de inchiriat

Mos Craciun de inchiriat

de Elena Stan    |    12 Dec 2005   •   00:00
Mos Craciun de inchiriat

De Craciun, minunea se intampla! Micutii pot primi cadourile de la un Mos Craciun cu barba alba, costum din catifea rosie, ajutat de spiridusi sau Craciunite. Toti profesionisti. Actori sau studenti la Teatru care au transformat miracolul Craciunului intr-o afacere profitabila.

AFACERI DE IARNA
De Craciun, minunea se intampla! Micutii pot primi cadourile de la un Mos Craciun cu barba alba, costum din catifea rosie, ajutat de spiridusi sau Craciunite. Toti profesionisti. Actori sau studenti la Teatru care au transformat miracolul Craciunului intr-o afacere profitabila.

A primi cadoul de la un Mos Craciun in carne si oase a inceput sa fie un obicei si la romani. Atat patronii, cat si marile intreprinderi angajeaza Mosi Craciuni profesionisti pentru petrecerea cu copiii angajatilor. "Momentan sunt foarte putine firme specializate in Romania care ofera aceste servicii, adica inchiriaza Mosi Craciuni si Craciunite profesioniste. Desi piata romaneasca este inca la inceput, cu siguranta va cunoaste o dezvoltare rapida", ne-a declarat Socol Ionut, reprezentant al site-ului oferte speciale.

OFERTE. In prezent, pe piata romaneasca exista doua tipuri de oferte: actori si studenti-neprofesionisti. "Diferenta este foarte mare. Actorii stiu ce trebuie sa faca, au costumele mult mai bune si ofera un adevarat spectacol", ne-a declarat Serban Georgevici, presedintele Media Art Show. Ideal este ca aspectul Mosului sa fie cat mai aproape de adevar. "Nu poti sa imbraci in costum de Mos Craciun un tanar de 20 de ani si 50 de kilograme", a explicat Serban Georgevici. De asemenea, sunt foarte importante detaliile. "Micutii sunt atenti la barba, la plete, la cizme, la toate amanuntele pe care ei le stiu despre Mos Craciun", ne-a explicat Serban.

COSTURI. Pretul practicat de actori variaza in functie de mai multi factori. Astfel, daca pentru o minipetrecere, care include doi clovni animatori si un Mos Craciun, pretul este de 100 de euro, pentru un spectacol cu pre-animatie cu 5-6 actori, cu Mos Craciun si clovni, pretul ajunge la 1.000 de euro. De asemenea, conteaza numarul copiilor care vor sta de vorba cu Mosul. "Una este cand Mosul trebuie sa vorbeasca cu 15 copii si cu totul altceva cand trebuie sa vorbeasca cu 50-100", a comentat Serban Georgevici. Tot el a spus ca pretul este negociabil si ca fiecare detaliu cerut in plus de client costa. "Noi putem decora cu baloane locatia, aducem sonorizare, lumini, spiridusi, oferim si servicii de catering. Pentru fiecare serviciu in parte, clientul va plati", ne-a declarat Serban Georgevici.

AFACEREA. "De 12 ani, afacerea creste cu 50% in fiecare an. Anul acesta avem circa 30 de spectacole, adica vom incasa in jur de 25.000-30.000 de euro", ne-a declarat Serban Georgevici. Investitiile pentru demararea acestei afaceri sunt relativ mici. "Un costum de Mos Craciun, din material de calitate superioara, facut la comanda, ajunge la 100 de euro, iar perucheria, adica mustata, barba si pletele, costa in jur de 150 de euro. Toate elementele de perucherie sunt facute din par natural si se gasesc mai greu", ne-a explicat Serban Georgevici. Piata romaneasca se dezvolta foarte repede in acest sens. "Inca de la sfarsitul lunii octombrie am agenda plina pentru ziua de 24 decembrie. Avem spectacole si la gradinite, dar si la Banca Nationala a Romaniei, Omniasig, Citty Bank etc.", a declarat Serban Georgevici. In acest domeniu se lucreaza numai cu programare. "Nu poti suna si imediat sa vina un Mos Craciun profesionist. Cel putin asa procedeaza actorii", ne-a spus Serban.

SEZON. Perioada in care aceasta meserie poate fi practicata este relativ mica. "Este o meserie de sezon, insa, spre deosebire de alte meserii, sezonul aici este de circa 8-10 zile", ne-a declarat Serban Georgevici. Practicarea meseriei de catre neprofesionisti dureaza mai mult, deoarece multi dintre ei sunt angajati la magazine, supermarketuri sau in alte parti inca de la inceputul lunii decembrie.

INCASARI
"De 12 ani, afacerea creste cu 50% in fiecare an. Anul acesta avem circa 30 de spectacole, adica vom incasa in jur de 25.000-30.000 de euro. Inca de la sfarsitul lunii octombrie am agenda plina pentru ziua de 24 decembrie. Nu poti suna si imediat sa vina un Mos Craciun profesionist"
Serban Georgevici, actor

CRACIUNITE SEXY PENTRU ADULTI
PRET. Compania unei craciunite costa peste 100 RON
Tinerii de peste 18 ani isi pot petrece seara de Craciun in compania uneia sau a mai multor Craciunite, dupa buget. Acestea pot fi contractate prin telefon sau pot fi "agatate" direct de pe Net. Mai mult, anunturi de genul: "Craciunite sexy asteptam pe Mos Craciun, discretie absoluta, tel.: 07...." sau "studenta Craciunita ofer companie domnilor generosi" pot fi observate cu usurinta in rubricile de mica publicitate a ziarelor. Petrecerea unei nopti de neuitat alaturi de una sau mai multe Craciunite costumate mult mai sumar decat Mos Craciun poate costa de la 100 RON pana la 500 de euro. Pretul difera in functie de durata programului, de locatie, de costumatie, si nu in ultimul rand, de client. "Am un costumas rosu ca focul, cu o fustita foarte scurta si cu un decolteu adanc. Costumul poate aluneca foarte usor de pe mine daca si clientul este generos", promite Craciunita. De asemenea, domnisoarele care nu vor sa-si petreaca ajunul Craciunului singure au posibilitatea sa petreaca cu Mosul XXL. Stati linistite, este vorba despre un "Mos" tinerel, frumusel, tandru, vesel si haios. Preturile practicate de Mosii XXL sunt cam aceleasi ca si cele ale Craciunitelor.

ORIGINEA
Originea Mosului este controversata. Unele voci sustin ca ar fi din Suedia, altele ca ar fi din Danemarca, Finlanda, Groelanda, Alaska sau ca pur si simplu traieste undeva la Polul Nord. In realitate, Mos Craciun este un cetatean al lumii, deoarece imprumuta trasaturi si caracteristici de la fiecare popor. Mos Craciun este simbolul a tot ceea ce noi avem mai bun: intelepciunea, corectitudinea, voiosia, buna dispozitie. Din punct de vedere religios, Mos Craciun este binefacatorul saracilor si al nevoiasilor.
×