x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Motorul Estului va accelera din nou în trei ani

Motorul Estului va accelera din nou în trei ani

30 Sep 2009   •   00:00
Motorul Estului va accelera din nou în trei ani
Sursa foto: Heinz-Peter Bader/Reuters

Statele din centrul şi estul Europei vor fi noul motor economic al continentului, dar nu înainte ca în 2010 să se înregistreze noi creşteri ale creditelor neperformante.



Mediul bancar este caracterizat de creşterea datoriilor firmelor şi populaţiei, iar acest fenomen va continua şi în 2010, chiar dacă creşterea economică se va instala în majoritatea statelor din centrul şi estul Europei, a declarat Martin Gruell, directorul financiar al Raiffeisen, citat de Reuters. Grupul UniCredit se aşteaptă şi el ca şi creditele neperformante să atingă maximul în 2010 în regiune, potrivit lui Federico Ghizzoni, şeful diviziei pentru estul şi centrul Europei al băncii.

ROMÂNIA, "SUPRAÎNCINSĂ"
Gruell spune şi el că, în România, creşterea economică era "supraîncinsă", alături de cea din Ucraina şi că viitoarele evoluţii economice vor fi moderate. Cu toate acestea, regiunea va deveni din nou "motorul Europei".

El a mai adăugat că şi creditarea nu va mai avea creşterile excesive din anii anteriori. Ritmul de creştere a împrumuturilor nu va atinge nivelul de dinainte de criză în următorii doi-trei ani, spune şi Ghizzoni. "Uitaţi-vă la ţări precum România sau Ucraina, creşterea era supraîncinsă, nu mai era sănătoasă", a completat el. El a mai spus că, pentru ca activitatea economică dintre Marea Baltică şi Marea Neagră să se relanseze, este crucial ca băncile occidentale precum Raiffeisen, Erste sau UniCredit să pornească creditarea.

Aceasta va fi mai scumpă din cauza cerinţelor mai mari de solvabilitate impuse de băncile centrale, a adăugat Gruell.

×
Subiecte în articol: economic