x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mugur Isărescu: M-am fript tare de tot crezând că ţara este pregătită să absoarbă fonduri europene

Mugur Isărescu: M-am fript tare de tot crezând că ţara este pregătită să absoarbă fonduri europene

05 Oct 2011   •   12:26
Mugur Isărescu: M-am fript tare de tot crezând că ţara este pregătită să absoarbă fonduri europene

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat astazi, la un forum financiar, ca s-a inselat atunci cand a crezut ca Romania este pregatita sa absoarba fonduri europene.

"Eu cred ca reformele din ultimii ani si aceste acorduri (cu institutiile financiare internationale n.r. - ) au dus categoric la imbunatatirea fundamentelor economiei romanesti. Poate ca este cazul sa terminam marea disputa interna. Voi fi si eu urecheat la randul meu de liderii politci pentru aceasta afirmatie, dar cred ca este nevoie sa inchidem acest subiect. Acordurile au fost necesare. S-a asigurat stabilitatea financiara. Caderea economica probabil ca putea sa fie atenuata daca atrageam mai bine fonduri europene. Aceasta este solutia, dar eu m-am fript o data, tare de tot, crezand ca tara este pregatita sa absoarba fonduri europene si uitati ca nu este. M-am fript si in 2009 si in 2010", a spus Isarescu.

Potrivit guvernatorului, unul dintre elementele fundamentale care s-au imbunatatit a fost deficitul de cont curent.

"Era 14%. Deci economia crestea cu 7%, dar cu 14% resurse din exterior. De cate ori sa mai spunem ca nu au mai venit, nu le-a gonit nimeni, nu au mai venit. Nu au mai venit, nu au fost iesiri de capital, dar nu au mai venit cu 14% pentru ca s-a schimbat lumea. Pentru ca, poftim, a intrat lumea in criza sau cum vreti sa-i spuneti. O asemenea ajustare, prin definitie, este extrem de dureroasa. Nu este niciun fel de decorelare de minut, 7% in 2009 si reducerea deficitului de cont curent de la 14 la 4%. Cum a fost speranta? Ca se vor retrage capitalurile private dar vom reusi sa atragem bani comunitari care sa compenseze aceasta diferenta. Nu s-a intamplat. Fundamentele s-au imbunatatit", a mai spus Isarescu, potrivit Agerpres.

Deficitul bugetar era normal sa explodeze pentru ca el era creat pe intrari de capitaluri, pe o economie supraincalzita, salarii mai mari, activitate in real estate aproape de un boom, explica Mugur Isarescu.

"Aproape de o bula imobiliara, n-am intrat in ea dar eram la un pas sa intram in ea. Avem crestere economica, cu mentinerea deficitului de cont curent. Ungaria nu are deficit de cont curent, nici Polonia, dar noi mai traim cu resurse din exterior. Acesta ar fi un semnal de alarma in sensul ca mai avem multe de facut", a explicat guvernatorul BNR.

Nu sunt pesimist privind cresterea economica a Romaniei in 2012

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca nu este pesimit privind cresterea economica a Romaniei in 2012, conditia fiind atragerea fondurilor europene.

"Daca fondurile europene vor fi atrase asa cum se aude ca au fost realizate proiectele, sa spunem, eu nu sunt pesimist pentru cresterea economica de la anul. Nu o vad in scadere, dar nu cu ea ne vom batea. Cresterea economica poate sa fie 4% la anul, dar noi ne batem cu perceptia. Cand faci proiectul, te duci cu el la finantatorul extern si el iti spune: esti realist sau nu esti realist. Acum, daca ne ducem cu o crestere economica neincetinita in fata finantatorilor, a pietelor, nu numai a Fondului, se uita precum se uita bancherii la tine. Iti zic: 'Nu stiu cat de adevarat e, exporturile iti pica', te intreaba, 'de unde ai crestere'. Spui: 'Am de la fondurile europene'. 'Lasa-ma domnule cu fondurile europene'. Nu cred ca perceptia legata de fondurile europene se va imbunatati pana cand se nu vor vedea primele rezultate", a spus Isarescu, care a precizat ca efectele acestor fonduri sunt multiple.

"La nivel microeconomic inseamna capitalizare. La nivel macroeconomic, nu numai ca reimplinesc rezerva Bancii Nationale si rezolva obsesia care vad ca se creeaza acum: 'La anu din ce va plati Banca Nationala datoria?'. Pai din fonduri europene si din rezerva, din ce? Pana acum din ce am platit? Din refinantari. Cream lichiditate dragi bancheri, daca tot aveti grija lichiditatii. La dumneavoastra nici asa, nici asa nu e bine. Ba ca e prea multa lichiditate si dobanzile sunt jos, ba ca e putina lichiditate. Mimoza pudica. Normal, asa e orice institutie care isi asuma riscuri", a conchis Isarescu.

×