x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Muncă degeaba: Economia creşte dar nu ne facă viaţa mai bună

Muncă degeaba: Economia creşte dar nu ne facă viaţa mai bună

de Valentin Gros    |    06 Mar 2019   •   12:07
Muncă degeaba: Economia creşte dar nu ne facă viaţa mai bună

Economia României a crescut în ultimii 30 de ani fără să genereze o îmbunătăţire a standardului de viaţă ori să asigure garanţii pentru viitor, este concluzia conferinţei de ieri din cadrul proiectului “Modelul economic românesc în UE. România - Orizont 2040”, organizat de Banca Naţională a României (BNR), sub egida Academiei Române.

 „În ultimii 30 de ani ne-am axat pe economic, cu ignorarea completă a societăţii. Şi acum se plăteşte. Economia a fost obsedată de privatizare şi a rezultat ce a rezultat. În 1990 România avea 8 milioane de salariaţi, iar acum are numai 5 milioane”, a spus Cătălin Zamfir, directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, în cadrul conferinţei.

Acesta a arătat că „migraţia este determinată de pierderea de locuri de muncă”, menţionând că „s-a degradat calitatea ocupării”, afectând standardul de viaţă.

„Politicul a fost centrat pe salarii mici, cu cât mai mici cu atât mai bine. Ne trebuie o politică a creşterii veniturilor populaţiei, desigur pe căi sustenabile”, a afirmat Zamfir.

La rândul său, Gheorghe Zaman, preşedintele Institutului de Economie Naţională, a abordat subiectul investiţiilor străine directe, care “ne generează deficit de balanţă comercială”.

“Trebuie să ne dea de gândit. Nu e bine. Noi acoperim deficitul nu din reţeta de export, ci din împrumuturi, şi astfel se creează efectul bulgărelui de zăpadă, care se rostogoleşte şi continuă să crească”, a spus Zaman.

“Trebuie să avem abilitatea de a utiliza cât mai bine investiţiile străine directe, de a nu ceda la condiţii mai puţin favorabile României, numai ca să zicem că am încheiat deal-ul cu o firmă renumită, precum Nokia, Bechtel etc” - Gheorghe Zaman, preşedintele Institutului de Economie Naţională

„Suntem singura ţară din regiune care generează deficite comerciale. În 1990 România exporta turbine de 330 MW, iar Ungaria nici nu ştia ce-i aia turbină. Acum Ungaria fabrică turbine şi are 5 milioane de angajaţi, la fel ca România, dar la o populaţie de 10 milioane de locuitori, pe jumătate faţă de noi” - Constantin Savu, director general Uzinsider

“Avem exporturile de materie primă mai mari decât importurile, în timp ce la celelalte ţări UE este invers. Noi dăm materii prime pe care le prelucrează alţii. Asistăm la o substituţie a produselor concurenţiale. Putem face şi noi pâine cu aluatul nostru, de ce trebuie să importăm aluat?” - Gheorghe Zaman, preşedintele Institutului de Economie Naţională

 

×