x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ne pregătim pentru TVA de 19%

Ne pregătim pentru TVA de 19%

de Adrian Stoica    |    23 Iun 2015   •   12:44
Ne pregătim pentru TVA de 19%
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Deputaţii din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci au aprobat ieri, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scăderea la 19% a cotei standard de TVA începând de la 1 ianuarie 2016. În proiect­ul iniţial se prevedea scăderea la 20%, dar premierul Ponta a anunţat duminică seara că susţine reducerea la 19%.

Amendamentul care a fost adoptat ieri a fost depus de reprezentanţii PNL, ei condiţionând votarea Codului Fiscal de acceptarea acestei propuneri. Noile proiecte de Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală vor intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor pentru votul final.

Recent, ministrul Finanţelor anunţa că proiectul de Cod Fiscal nu va fi aprobat fără acordul Comisiei Europene, al Fondului Monetar Internaţional şi al Băncii Mondiale, cele trei instituţii solicitând revizuirea sau amânarea unor măsuri. Cea referitoare la TVA are impactul cel mai mare asupra bugetului, reducerea la 20% a cotei având ca efect adâncirea deficitului peste limitele la care România s-a angajat, respectiv la 3,5%, faţă de 1,2%.

Deşi divergenţele cu cele trei instituţii internaţio­nale persistă, Executivul nu exclude nici posibilitatea de a devansa termenul de reducerea a TVA-ului, dar aceasta depinde de starea economiei, după cum a declarat ministrul Finanțelor.

Impactul bugetar pe 2016 prin reducerea TVA de la 24% la 20% este de 7,6 miliarde de lei, iar prin reducerea la 19% depăşeşte 9 miliarde de lei. La această sumă se adaugă 4,5 miliarde de lei proveniţi din reducerea TVA la alimente pentru 2016.

×
Subiecte în articol: tva