x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ne vom incalzi cu 20% mai scump

Ne vom incalzi cu 20% mai scump

de Iohanna Onaca Purdea    |    Aniela Nine    |    19 Oct 2005   •   00:00
Ne vom incalzi cu 20% mai scump

De la 1 noiembrie, populatia va plati mai mult pentru energia termica. Consumatorii vor putea alege dintre mai multe tipuri de abonamente, iar persoanele care beneficiaza de ajutoare pentru incalzire vor putea opta pentru sistemul binom de facturare a energiei termice.

Populatia va plati mai mult pentru energia termica pe care o va consuma de luna viitoare. Consumatorii vor putea alege dintre mai multe tipuri de abonamente.

Pretul national de referinta al energiei termice va fi majorat la 1 noiembrie cu 20%, de la 89,6 lei (896.000 de lei vechi) la 107,5 lei (1,075 milioane de lei vechi) pe gicacalorie, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, modul de tarifare va fi completat cu inca doua tipuri de sisteme de plata, binom, similare celor utilizate pentru energia electrica. Consumatorii vor putea alege sa plateasca tariful monom, reprezentand pretul national de referinta, fie unul din tarifele de tip binom.

ABONAMENTE. Ambele tarife de tip binom includ o componenta fixa de apa calda pentru consum, calculata in functie de numarul de camere ale locuintei, si un element fix, pentru incalzire, calculat in functie de suprafata locuintei. Componenta variabila se refera la cantitatea de energie consumata efectiv. Tariful binom B1 are componenta variabila de consum stabilita la 76,5 lei pe gigacalorie, iar in cazul B2 nivelul este de 54,5 lei pe gigacalorie.

Tariful binom include o reducere de 2,5% din valoarea facturilor anuale. Furnizorii de energie sunt obligati sa solicite consumatorilor sa opteze pentru unul dintre tipurile de tarifare, care va ramane in vigoare timp de 12 luni.

"Pentru cei care au salarii constante sau rate obligatorii, este recomandat tariful B2, care aduce o plata aproape constanta si permite reducerea facturii in aceasta iarna fata de sezonul rece precedent. Pentru cei care si-au permis anul trecut sa-si plateasca facturile, dar doresc in acest an sa resimta intr-o mai mica masura cresterea pretului de referinta al gigacaloriei si sa evite sa ajunga rau-platnici, venim cu tariful B1. Cel monom este rezervat cazurilor exceptionale, pentru cei ce intentioneaza sa-si schimbe domiciliul sau solutia de incalzire. Eu cred ca cel mai agreat tarif va fi B1", a declarat, Nicolae Opris, presedintele ANRE.

×
Subiecte în articol: economic