x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Necesar - Un milion de case noi

Necesar - Un milion de case noi

18 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
Nevoia de locuinte se ridica la nivel national la un milion de unitati. Rata de depreciere a constructiilor existente este mai mare decat cea de aparitie a noilor imobile.
ADRIAN MIHAI

NECESITATE. Pentru ca proiectele sa devina realitate, atat companiile de constructii, cat si clientii au nevoie de finantari
Romanii au nevoie de un milion de locuinte, a anuntat ieri Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci, Asigurari a Senatului. "Este nevoie de 30-40 miliarde de euro pentru construirea de noi locuinte", a anuntat Vosganian. La aceasta suma se adauga alte 30-35 de miliarde de euro necesare lucrarilor de reabilitare tehnica, consolidari. Aceste estimari includ doar locuintele pentru populatie, a precizat Vosganian. Astfel, suma totala s-ar ridica la peste 60 de miliarde de euro.

"Cel putin 15% din familii traiesc in locuinte inadecvate si isi doresc o locuinta noua, la care se adauga si necesarul de reparatii. Avem o problema foarte grea si cu infrastructura, intrucat Romania se rupe sub noi", a afirmat Vosganian, in cadrul unui seminar organizat la Targul Privat de Vile. Potrivit lui Vosganian, ritmul de dezvoltare a sectorului de constructii rezidentiale este mai scazut decat ritmul de degradare a parcului imobiliar.

FONDURI. Vosganian a estimat ca Romania ar putea atrage pentru dezvoltarea sectorului imobiliar circa 15 miliarde de euro din fonduri externe, iar o suma similara ar putea fi investita din fonduri interne. "Cel mai important este sa mobilizam bani din partea celor care nu isi doresc locuinte, sa realizam un mecanism de colectare a banilor, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul Bursei", a spus Vosganian. Potrivit acestuia, investitiile in sectorul locativ ar putea fi stimulate prin modificarea legislatiei, pentru a permite tranzactionarea ipotecilor sub forma de valori mobiliare si prin dezvoltarea asigurarilor.

Vosganian a explicat ca ritmul de crestere a pietei asigurarilor - situata la un nivel inferior celei al leasingului - este incetinit de un grad ridicat al riscurilor privind pierderea locului de munca, cataclisme si de evolutia prea putin accentuata a reasigurarilor. Presedintele Comisiei din Senat a aratat ca exista o disproportie accentuata intre ritmurile de constructie in mediul rural si urban, iar multe proiecte din domeniu vizeaza constructia unor case de lux sau de vacanta, care nu sunt locuite permanent. El a mai aratat ca puterea de cumparare a romanilor se afla la mai putin de o treime din puterea medie de cumparare din Uniunea Europeana. Potrivit lui Vosganian, dezvoltarea sectorului locativ este influentata negativ si de fluctuatiile valutare.

FINANTARI

"Cel mai important este sa mobilizam bani din partea celor care nu isi doresc locuinte, sa realizam un mecanism de colectare a banilor, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul Bursei" - Varujan Vosganian, senator

PRIN BURSA
Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a afirmat ca Bursa va deveni din 2005, o alternativa viabila de finantare pentru companiile private imobiliare. Scaderea dobanzilor face mai interesante investitiile in actiuni. In acelasi timp, datorita nevoii mari de locuinte, firmele din domeniul imobiliar au nevoie de resurse pentru a-sI finanta proiectele.

Anul 2004 a fost cel mai bun al bursei atat din punct de vedere al volumului de tranzactionare, cat si din cel al valorii actiunilor. Ofertele publice de actiuni efectuate prin intermediul bursei de valori sunt de natura sa consolideze cresterea acesteia, considera specialistii.
×
Subiecte în articol: economic vosganian