x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negociere - Naţionalizare parţială la Citigroup

Negociere - Naţionalizare parţială la Citigroup

de Florina Zainescu    |    24 Feb 2009   •   00:00

Autorităţile americane au în vedere o naţionalizare parţială a grupului bancar Citigroup, negociind majorarea la 25%-40% a participaţiei la capitalul acestuia.



Gigantul financiar Citigroup a iniţiat dicuţii pentru a permite statului american să-şi crească participaţia la capitalul său, au declarat surse apropiate negocierilor citate de presa de peste Ocean. Potrivit Wall Street Journal (WSJ) statul şi-ar putea creşte participaţia până la 40%, însă liderii Citigroup ar dori ca participarea federală să se limiteze la 25%. Administraţia Obama nu a precizat încă dacă susţine acest proiect, mai scrie WSJ.

Banca discută cu autorităţile americane despre un plan care vizează transformarea unei părţi semnificative de 45 miliarde de dolari de acţiuni preferenţiale deţinute de guvern – care reprezintă 7,8% din capitalul Citigroup - în acţiuni ordinare. Proiectul are în vedere faptul că nu ar fi nevoie de un nou angajament financiar al statului, dar permite guvernului să-şi sporească influenţa asupra Citi. New York Times notează în ediţia sa on-line că acest proiect ar putea deschide calea pentru acţiuni similare la alte bănci. La rândul său, Financial Times a evocat în ediţia de duminica trecută o majorare de capital care ar duce participaţia statului la Citi la 40%, dar a eclus orice naţionalizare.

Citigroup a acordat guvernului în octombrie şi noiembrie 2008 acţiuni preferenţiale de 52 miliarde de dolari - 45 miliarde capital şi şapte miliarde comision - în schimbul unor garanţii peste un portofoliu de active riscante al băncii. Trezoreria SUA a refuzat orice comentariu asupra negocierilor dintre stat şi Citigroup, explicând însă că ar fi deschisă la o eventuală transformare a acţiunilor preferenţiale în acţiuni ordinare pentru întărirea băncii.

×
Subiecte în articol: economic citigroup