x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Negocieri FMI sub presiunea străzii

Negocieri FMI sub presiunea străzii

de Daniela Ivan    |    25 Ian 2012   •   21:00
Negocieri FMI sub presiunea străzii

Delegatia FMI condusa de Jeffrey Franks a inceput ieri a patra misiune de evaluare a Acordului Stand-by de tip preventiv cu Romania. Franks a aterizat la Bucuresti in a 13-a zi de proteste, ceea ce face ca discutiile sa se desfasoare sub presiunea strazii. Pe agenda delegatiei FMI se afla teme grele: implementarea reformelor din sectorul sanatatii, restructurarea intreprinderilor de stat, reducerea arieratelor, atragerea mai multor fonduri europene etc. Experti ai FMI au avut o runda de discutii ieri cu specialistii Bancii Nationale a Romaniei, in vederea pregatirii intalnirii cu guvernatorul Mugur Isarescu, programata pentru vineri.

Cat vor fi dispusi sa lase sefii de la FMI si de la Comisia Europeana pentru a linisti strada si a calma multimea ajunsa la capatul puterilor dupa 3 ani de austeritate ceruta de acordurile cu FMI ramane de vazut. De remarcat ca primul semnal a venit chiar inainte de inceperea negocierilor. FMI recomanda pentru acest an o crestere modesta a salariilor pentru angajatii in sectorul public si pentru pensionari. Re­pre­zen­tantii institutiei sustin ca inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va face bugetul mai con­stran­ga­tor, cu efecte negative asupra cererii interne si cresterii economice. Din acest motiv, staful FMI sugereaza o crestere modesta a salariilor bugetarilor si a pensiilor.

O alta problema foarte importan­ta care va fi luata in discutie este legea sa­natatii. Daca va tine cont FMI de re­vendicarile oamenilor de a se re­nun­ta la coplata in sanatate vom afla pe 8 februarie, la finalizarea misiunii.

Cati bani putem lua
Actualul acord Stand-By dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, circa 3,6 miliarde de euro. Pana acum, Romania a finalizat cu bine trei misiuni de evaluare si a reusit sa stranga intr-un cont special suma totala de 1,6 miliarde euro, din cele 3,6 miliarde de euro. Desi rezervati, banii nu au fost trasi. Fiind vorba des­pre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi luati numai in cazul unei situatii exceptionale, cum ar fi un atac speculativ asupra leului, pierdere masiva din rezerva BNR ori daca Trezoreria nu reuseste sa se finanteze la costuri acceptabile. Acest acord va expira la finalul lunii martie a acestui an, iar Romania va trebui sa inceapa sa plateasca banii imprumutati.

BNR va da raportul
Banca Nationala este obligata sa anunte Fondul Monetar Inter­na­tio­nal si Comisia Europeana daca stocul rezervei valutare scade sub pragul de 23 de miliarde euro, potrivit Memorandumul tehnic publicat de FMI. Potrivit documentului citat, daca rezerva valutara a Romaniei se reduce brusc cu mai mult de 600 de milioane euro, BNR este obligata sa informeze cele doua institutii in cel mai scurt timp. Rezervele valutare totalizau 33,19 miliarde de euro, comparativ cu 31,74 miliarde de euro, la 30 noiembrie 2011. Deocamdata nu exista un astfel de risc deoarece platile scadente in luna ianuarie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 142 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: romania vizita economia FMI