x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie NEGOCIERI PESTE NEGOCIERI/ Ne grăbim să luăm banii de la FMI

NEGOCIERI PESTE NEGOCIERI/ Ne grăbim să luăm banii de la FMI

de Daniela Ivan    |    Florina Zainescu    |    Diana Scarlat    |    14 Mar 2009   •   00:00
NEGOCIERI PESTE NEGOCIERI/ Ne grăbim să luăm banii de la FMI

Autorităţile române sunt hotărâte să semneze până la sfârşitul lunii acordul cu FMI, care se pare că va fi mai mare de 10 miliarde de euro. Asta înseamnă că în aprilie bugetul se va schimba pentru a se reaşeza pe noile coordonate trasate de FMI.



Discuţiile dintre reprezentanţii FMI şi cei ai Guvernului român au continuat ieri atât la Ministerul de Finanţe, cât şi la Ministerul Muncii. Apoi, discuţiile s-au mutat la Guvern în cadrul unui comitet format din nouă miniştri, comitet menit să asigure finanţările interne şi externe ale României.

REDUCEREA CONSUMULUI
Împrumutul extern pe care România îl negociază cu FMI şi Comisia Europeană se va semna foarte rapid, până la sfârşitul acestei luni, iar suma va fi undeva peste 10 miliarde de euro, în funcţie de negocieri, a declarat ieri prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan. Dacă evoluţia negativă care se manifestă la nivelul în-

tregii Europe va continua la mijlocul anului va trebui să luăm măsuri în sensul reducerii consumului public. Întregul buget va trebui revizuit în aprilie. Ministrul Muncii, Marian Sârbu, speră ca FMI să nu se opună creşterii pensiilor, ţinta pentru perioada următoare fiind constituită de atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Ministrul a mai explicat reprezentanţilor FMI că pentru perioada următoare se are în vedere reformarea sistemului de salarizare prin elaborarea unei legi unice pentru sectorul bugetar, urmărindu-se şi o ajustare a sporurilor acordate în acest sector.

PERIOADĂ DE GRAŢIE
Ultima idee care circulă este negocierea unei perioade de graţie de cinci-şapte ani pentru împrumut. Informaţia vine tot de la preşedintele Traian Băsescu, care şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al echipei de negociere.

"Va trebui să negociem o perioadă de graţie de cinci-şapte ani, astfel încât să începem rambursarea într-un moment de vârf al atragerii de fonduri de la

Uniunea Europeană", a spus Băsescu, menţionând că astfel s-ar putea crea un echilibru între intrările de fonduri de la UE şi returnările sumelor împrumutate.

Nouă dintre miniştrii Cabinetului Boc, alături de premier, s-au reunit ieri într-o primă şedinţă a proaspăt-înfiinţatului Comitet interministerial privind asigurarea finanţării interne şi externe a României. "Cred că la tema pe care o abor-dăm avem trei subteme. Prima ar fi despre necesitatea acestei finanţări externe, a doua despre ce constă, condiţii, costuri, eventual impact economic şi ultima despre programul de măsuri şi despre oportunităţi, cum s-a spus dureri, dar şi avantaje, şansele pe care le avem", a comunicat Isărescu auditoriului format din Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor, Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor, Cristian Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Adriean Videanu, ministrul Economiei, vicepremierul Dan Nica, Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării. Pentru ca PSD-iştii să nu mai strige că Executivul nu are mandat politic pentru a semna un acord cu FMI, că n-au fost consultaţi asupra începerii negocierilor, ba chiar că nici măcar nu li s-a spus despre acest lucru, premierul Emil Boc a pus, miercuri, de un comitet interministerial pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României. El a anunţat că Executivul va lua decizia privind contractarea sau nu a unui împrumut extern după consultări în cadrul acestui comitet mixt PD-L,  PSD.


Cine conduce delegaţia FMI

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional care stă în ţara noastră până la 25 martie este condusă de americanul Jeffrey Franks, consilier în Departamentul pentru Europa, al Fondului Monetar Internaţional. El şi-a început activitatea la FMI ca economist în cadrul Direcţiei pentru Probleme Fiscale şi ulterior a deţinut poziţii din ce în ce mai importante în cadrul Direcţiilor Europa şi Emisfera Vestică şi a fost reprezentant al FMI în Ecuador şi Ucraina. În decembrie 2008 a fost numit şef de misiune pentru România. Dl Franks a obţinut titlul de doctor în economie de la Harvard University, licenţa în economie cu titlu summa cum laude de la Washington State University şi două titluri de master de la Oxford University, respectiv Princeton University, în domeniile teoria dezvoltării şi economie şi politici publice. Alături de experţii FMI din delegaţie mai fac parte şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale şi Băncii Centrale Europene.

×
Subiecte în articol: economic ministrul