x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nemţii vor să folosească minele dezafectate drept “baterii verzi”, care stocheze energia vantului în munţi.

Nemţii vor să folosească minele dezafectate drept “baterii verzi”, care stocheze energia vantului în munţi.

de Daniel Ionaşcu    |    20 Iun 2011   •   10:39
Nemţii vor să folosească minele dezafectate drept “baterii verzi”, care stocheze energia vantului în munţi.

Adio rezistenta in munti, faceti loc electricitatii in munti! Germania vrea sa stocheze in mine dezafectate curentul electric produs de ferme eoliene, scrie site-ul CleanTechnica, care citeaza Deutsche Welle.

Este un mariaj interesant intre energia curata si cea daunatoare, mai scrie publicatia. Landul german Saxonia Inferioara vrea sa refoloseasca vechi mine abandonate din zona muntilor Harz pentru a stoca puterea vantului. Ideea a atras atat sprijinul organizatiilor pentru protectia mediului, cat si a fostilor mineri din zona, carora le place ideea ca acestea sa fie un fel de "baterie verde".

"Traditia mineritului e atat de mare in regiunea Harz, astfel incat vor sa vada minele inapoi in uz, asa ca practic nu exista critici ai proiectului", noteaza Marko Schmidt, inginer la Centrul de Cercetare in Energie, din Saxonia Inferioara, care a venit cu conceptul.
In fapt, germanii vor sa foloseasca gravitatia. Apa este pompata "la deal" intr-un rezervor cu ajutorul energiei eoliene, atunci cand aceasta este disponibila si vantul bate, dupa care apa este lasata sa curga si sa invarta turbine pentru a produce electricitate atunci cand tara ramane fara vanturi.

Proiectul este asemanator oricarei alte centrale de acumulare prin pompaj, numai ca e prima oara in lume cand sunt folosite mine dezafectate si totul este subteran. O centrala-pilot va fi construita in Bad Grund, in urmatorii 3-7 ani. Proiectul costa intre 170 si 200 de milioane de. Va fi destul de mare pentru a furniza 400 MW de stocare la orice moment, destul cat sa furnizeze curent la 400.000 de locuinte pentru o zi.

Schmidt spune ca mai sunt alte 100 de situri similare in Germania, care poti fi utilizate in acelasi fel, doar adaptand infrastructura utilizata deja. O astfel de centrala rezolva problema echilibrarii sistemului energetic de catre dispecerii nationali. Cand vantul nu mai bate, dar exista cerere, trebuie porntie rapid grupuri noi pentru a evita ca sistemul energetic sa cada. Cel mai rapid se pot porni grupuri hidro, urmate de cele pe gaze naturale.

×