x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nereguli la casele de schimb

Nereguli la casele de schimb

31 Mar 2005   •   00:00

Leii noi au adus venituri la buget. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a aplicat 149 de amenzi contraventionale insumand 580 milioane lei in urma unui control efectuat la casele de schimb valutar.

LEUL GREU. Controlul a avut ca scop in special verificarea modului in care se respecta afisarea cursului atat in moneda veche cat si in moneda noua. Un numar de 20 de case de schimb valutar, unele chiar ale unor banci, nu respectau aceasta prevedere legala. Amenzile contraventionale aplicate au fost de la 10 la 30 de milioane lei. ANPC nu a dat publicitatii numele bancilor. Totusi, pe aceasta lista s-ar afla unele sucursale ale Nova Bank, Romexterra Bank, Banc Post, Banca Romaneasca, si HVB Bank Romania SA.

CAMPIONI LA NEREGULI. Cele mai multe abateri s-au constatat in Bacau, Brasov, Arges, Neamt si Bucuresti. Cu aceasta ocazie au mai fost sanctionate si alte nereguli ale caselor de schimb. Spre exemplu, 10 case de schimb valutar nu afisau comisionul perceput. De asemenea, 197 case de schimb valutar afisau valoarea comisionului fara sa respecte regulile existente ce asigura o buna vizibilitate. In total, la 260 case de schimb valutar (31% din totalul controlat) au fost constatate nerespectari ale prevederilor legislatiei in vigoare.

ANPC recomanda consumatorilor ca inainte de a beneficia de serviciile caselor de schimb valutar sa se informeze cu privire la securitatea tranzactiei, comisionul practicat si valoarea monedei de schimb. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor primeste reclamatii despre agentii economici la telefonul gratuit 0800.080.999.

×
Subiecte în articol: economic schimb