x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nicolescu, ministrul Energiei: Dacă vor creşte preţurile îmi dau demisia

Nicolescu, ministrul Energiei: Dacă vor creşte preţurile îmi dau demisia

de Vali Blanaru    |    04 Dec 2014   •   20:49
Nicolescu, ministrul Energiei: Dacă vor creşte preţurile îmi dau demisia
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO
Ministrul energiei recurge la măsuri extreme pentru a opri “fumigenele politice”
Scandalul scumpirii gazelor pentru populaţie a ajuns la faza pe “garantez cu demisia” şi procese pentru insultă şi calomnie. Dacă în urmă cu o săptămână, Răzvan Nicolescu clataloga declaraţiile deputatului PSD Iulian Iancu drept “fumigene politice”, acum spune că nivelul discuţiilor din spaţiul public a depăşit limitele decenţei.
Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie a declarat ieri că garanteză cu demisia din funcţia pe care o ocupă faptul că preţurile la energie şi în special la gazele naturale din producţia internă pentru populaţie nu vor creşte de la 1 ianuarie 2015. “Vă garantez că preţurile pentru populaţie la gazele naturale produse în România nu vor creşte de la 1 ianuarie 2015, dar vă garantez şi că preţurile la agentul termic nu vor creşte la 1 ianuarie 2015. Sunt dispus să îmi dau demisia din funcţia pe care o ocup dacă preţurile la gazele naturale pentru populaţie vor creşte, dacă vor fi alte preţuri la energia termică, dar şi dacă CET-urile nu vor fi tratate ca şi până acum. Vă garantez acest lucru cu demisia mea”, a spus Nicolescu.

Gazele nu se scumpesc până în iulie
Ministrul a ajuns să facă acest gest extrem după ce în ultimele zile s-au vehiculat foarte mult teme legate de preţurile la energie, în primul rând la gazele naturale. “S-a spus că vor creşte preţurile la populaţie cu 35% de la 1 ianuarie 2015. Vă garantez că preţul la populaţie nu va creşte pentru gazul natural produs în România până cel puţin la 1 iulie 2015, atunci când, aşa cum am promis, voi prezenta un nou calendar de aliniere a preţurilor la gaze naturale, un calendar care se va finaliza la 1 iulie 2021. S-a spus, de asemenea, în spaţiul public, că de la 1 ianuarie 2015 preţurile la energia termică plătite de populaţie ar putea creşte cu 38%. Este absolut fals. În data de 4 noiembrie preţurile la energia termică au fost publicate în Monitorul Oficial, conform metodologiei în vigoare. Vor fi acestea şi nu altele mărite cu 38%. Vă garantez acest lucru”, a adăugat ministrul delegat pentru Energie.
Nicolescu a repetat faptul că a obţinut acordul Comisiei Europene ca CET-urile să fie tratate la fel ca şi consumatorul casnic pentru consumul de gaze destinate populaţiei.

De ce se ajunge în instanţă
Nicolescu a anunţat că îi va acţiona în instanţă pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, şi pe deputatul PNL, Andreea Paul. “Am luat decizia de a-i acţiona în instanţă pentru insultă şi calomnie pe domnul Iulian Iancu, membru al Parlamentului României, şi pe doamna Andreea Paul Vass, membru al Parlamentului României”, a declarat Răzvan Nicolescu
Preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că ministrul delegat pentru Energie a minţit în legătură cu aprobarea primită de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte liberalizarea calendarului la gaze. “Ministrul delegat a minţit Comisia de specialitate din Parlamentul României spunând că are aprobarea Comisiei Europene deşi nu o avea. Discuţia a fost în octombrie. Data la care ne cerea, deşi nu avea aprobarea, ca noi, Parlamentul României, Comisia de specialitate să facem prelungirea calendarului pentru că el nu avea încă aprobarea (de la CE - n.r.), moment în care i-am cerut ca acelaşi lucru să se întâmple şi pentru energia termică la consumatorul casnic, dar a motivat că după două luni va veni cu acea precizare pentru energia termică fără să spună de ce şi fiind în criză de timp pentru consumatorul casnic. A minţit Guvernul României când întrebat fiind în faţa camerelor de luat vederi dacă are aprobarea a zis o am şi pot să v-o arăt domnul prim-ministru. Nu o avea”, a declarat Iancu în cadrul unei conferinţe de specialitate. Totodată, Iancu l-a acuzat pe Nicolescu că a minţit Comisia Europenă spunând că va face modificarea pentru non casnici doar pentru anul 2014.

×