x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Niculae nu va mai primi subvenţii

Niculae nu va mai primi subvenţii

20 Oct 2010   •   00:00
Niculae nu va mai primi subvenţii
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Legea prin care industriile chimică şi energetică primesc doar gaze naturale din producţie internă, de două ori mai ieftine decât cele de import, nu va mai fi prelungită, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei.



"Sunt şanse foarte mici ca legea să se prelungească", au spus sursele citate. "De altfel, în perioada de iarnă, industria chimică e oricum prima care este oprită pentru a asigura în caz de urgenţă încălzirea populaţiei", a mai precizat sursa.
Însuşi ministrul Economiei, Ion Ariton (foto), a declarat ieri că, în opinia sa, preţul gazelor naturale nu ar trebui să crească în această iarnă, nici pentru populaţie, nici pentru companii.

"Nu aş dori ca în această iarnă să scumpim preţul gazelor pentru populaţie şi nici pentru companii", a afirmat Ariton. Declaraţia ministrului este bazată pe calcule exacte, a arătat sursa respectivă.
Ariton a spus că va discuta astăzi, în şedinţa de guvern, eventuala prelungire a legii, ale cărei prevederi expiră la 31 octombrie. "Mâine (miercuri - n.r.) vom discuta cu premierul, până la 31 octombrie vom decide dacă prelungim aceste contracte. Trebuie să vedem ce se va întâmpla după 1 noiembrie", a mai spus Ariton.

Surse din cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) declarau pentru Jurnalul Naţional că din cauza distorsiunilor induse pe piaţă de măsura de stimulare a industriei chimice, preţul gazelor ar trebui să crească cu 6%. Preţul gazelor livrate populaţiei ar trebui să crească astfel cu 7%, declara recent fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu. Adriean Videanu, fost ministru al Economiei şi actual vicepreşedinte al PDL, spunea acum o săptămână că o scumpire cu 5%-6% a gazelor şi energiei termice "nu este un capăt de ţară".

Inclusiv cancelarul german Angela Merkel a "făcut presiuni pentru scumpirea gazelor pe partea de distribuţie", potrivit unor surse parlamentare. Măsura privind furnizarea de gaze de producţie internă a fost instituită în luna mai 2009 şi era temporară, până în octombrie 2009. Ulterior, legea a fost prelungită în Parlament cu un an.
Acum două zile, sindicatele şi patronatele din domeniu au cerut prelungirea legii până la 31 martie 2011, spunând că în joc sunt locurile de muncă a 10.000 de oameni şi 1%-2% din produsul intern brut al ţării. Sindicaliştii au pichetat ieri sediul Ministerului Economiei, urmând ca azi şi mâine să protesteze şi în faţa Guvernului.

Subvenţiile acordate lui Niculae prin InterAgro într-un an şi jumătate de implementare a măsurii sunt estimate la 100 de milioane de dolari. Ioan Niculae este al treilea cel mai bogat român, cu o avere estimată de Forbes la 900 milioane-un miliard de euro. Potrivit "Top 300 Capital", magnatul are între 1,25 şi 1,4 miliard de euro.

×
Subiecte în articol: economic