x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nitramonia la un pas de inchidere

Nitramonia la un pas de inchidere

08 Mar 2004   •   00:00

Fabrica de ingrasaminte de la Fagaras a fost pusa pe butuci de fosta conducere a uzinei care livra produse si incasa promisiuni. Astfel, Nitramonia alearga dupa un prejudiciu de 300 miliarde de lei.

Societatea Nitramonia Fagaras se afla la un pas de inchidere, fiind in acest moment in blocaj financiar.

Noul proprietar al combinatului chimic Nitramonia Fagaras, compania S&T Oil Equipment and Machinery, a descoperit o gaura de circa 274 de miliarde de lei fata de sumele care erau trecute ca datorii in contractul de privatizare. Directorul general al Nitramonia, Francisc Toba, sustine ca societatea se afla in imposibilitatea de a recupera creante de aproximativ 300 de miliarde de lei. Suma respectiva nu poate fi incasata, deoarece firmele cu care fosta conducere a societatii a incheiat contracte cu plata ulterioara "nu au mai dat banii si nici nu au mai fost de gasit, multe dintre acestea fiind ulterior desfiintate", spune Francisc Toba.

Mihai Barbuliceanu, director executiv al combinatului, sustine ca S&T Oil Equipment and Machinery, actualul proprietar al Nitramonia, nu a cunoscut valoarea datoriilor combinatului in momentul preluarii societatii de la Fletcher Group LLC.

Sesizare la Ambasada SUA

Presedintele S&T Oil Equipment and Machinery, Valerian Simirica, a anuntat ca a sesizat Departamentul de Justitie al Statelor Unite si Departamentul Economic al Ambasadei americane la Bucuresti ca asupra sa si a societatii se fac presiuni pentru lichidarea platformei industriale. "Gruparile de interese sa nu creada ca renunt la banii mei, adica la cele doua milioane de dolari pe care i-am investit ", spune Valerian Simirica. Patronul de origine romana s-a plans ca, in cinci zile, 12 institutii de control au venit sa verifice activitatea curenta a combinatului, "fara sa constate jaful petrecut acolo pana in 2003 si sa identifice vinovatii".

La randul sau, Mihai Barbuliceanu, directorul general al Nitramonia, a spus ca in urma cu patru luni a sesizat si Parchetul National Anticoruptie in legatura cu "jaful" de la Nitramonia. Barbuliceanu a adaugat ca una din problemele Nitramoniei este furtul masiv de fier vechi si de piese potential periculoase. "Tone de echipamente de inox sunt furate si vandute la fier vechi", sustine directorul Nitramoniei. Astfel, zeci de firme-capusa ar fi prejudiciat fabrica cu circa 10 milioane de dolari.

Bomba sociala

Din cauza blocajului financiar in care se afla in prezent Nitramonia, Simirica se gandeste sa renunte la societate si sa ceara statului roman despagubiri in valoare de 10 milioane de dolari pentru cheltuielile facute si pierderile suferite. Practic, S&T Oil Equipment and Machinery ar pune combinatul in situatia de a fi lichidat. Valerian Simirica spuna ca daca se va lua aceasta decizie ar echivala cu o catastrofa ecologica, deoarece "Nitramonia sta pe o cantitate uriasa de nitroglicerina". "Este nevoie de o denocivizare a intregii suprafete, care presupune investitii uriase, pe care nu cred ca statul le va face.

Eu nu doresc inchiderea combinatului pentru ca ar fi si o bomba sociala pentru Fagaras", a spus Simirica.

Au inceput investigatiile

Parchetul National Anticoruptie (PNA) a demarat o serie de investigatii in legatura cu presupuse fapte de coruptie comise in timpul privatizarii societatii Nitramonia Fagaras. "La Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie este inregistrata o lucrare care are la baza o scrisoare anonima adresata Parchetului National Anticoruptie", se arata intr-un comunicat al PNA.
( CATALIN BUDESCU)

×
Subiecte în articol: economic nitramonia