x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi ajutoare în SUA şi în UE

Noi ajutoare în SUA şi în UE

de Diana Rucinschi    |    31 Oct 2008   •   00:00
Noi ajutoare în SUA şi în UE

SUA şi UE pregătesc noi măsuri împotriva crizei financiare. Astfel, guvernul SUA i-ar putea ajuta pe cei circa 3 milioane de americani care sunt în pericol să-şi piardă casele, garantându-le ipotecile şi diminuând ratele dobânzilor, iar CE vrea dublarea fondului de urgenţă pentru statele membre.

Bruxellesul doreşte dublarea fondului de urgenţă din care vor fi ajutate statele membre care se vor confrunta cu dificultăţi extrem de mari ca urmare a crizei financiare. Astfel, Comisia Europeană a prezentat miercuri câteva puncte din noul plan de salvare, care urmează să fie publicat în întregime la 26 noiembrie şi care prevede printre altele extinderea fondului de urgenţă de la 12 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro.

O altă măsură din planul de salvare vizează păstrarea şomajului la un nivel cât mai redus. “Trebuie să păstrăm şomajul la un nivel minim şi să-i sprijinim pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă. Vom analiza cum putem mări eficienţa fondului de ajustare a efectelor globalizării”, a precizat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Fondul respectiv, în valoare de 3,5 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, este destinat să ajute angajaţii ale căror locuri de muncă au fost relocate pe alte continente, în căutarea unor costuri mai scăzute de producţie şi cu forţa de muncă. Primele reacţii la proiect au apărut deja din partea Partidului Socialist European, care consideră că intervenţia comisiei “este prea redusă faţă de amplitudinea crizei”. Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) criza va conduce la pierderea a 20 de milioane de locuri de muncă.

ÎNTÂLNIRI LA NIVEL ÎNALT
Majorarea propusă de comisie nu este extrem de surprinzătoare, având în vedere problemele cu care se confruntă Ungaria, dar şi declaraţiile făcute de preşedintele francez, Nicholas Sarkozy, şi de premierul britanic Gordon Brown în urma întâlnirii lor de marţi. Astfel, Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, a apreciat că pachetul financiar ar trebui stabilit la 20 de miliarde de euro. Cei doi lideri au mai discutat şi despre resursele Fondului Monetar Internaţional. La rândul său, Dominique Strauss-Kahn, preşedintele FMI a declarat că va propune, la reuniunea din noiembrie a liderilor celor mai importante 20 de economii, o nouă strategie de reglementare a pieţelor financiare. El a precizat că FMI nu trebuie considerat un simplu “pompier”, deoarece instituţia doreşte să îşi asume rolul de “zidar” în reconstrucţia creşterii economice. Printre acţiunile avute în vedere se numără un nou tip de credit, care să amelioreze problemele legate de lichiditate pe termen scurt.

GARANTAREA IPOTECILOR
Guvernul SUA ia în calcul garantarea ipotecilor în cazul a aproximativ 3 milioane de proprietari, care sunt în pericol să-şi piardă casele. Astfel, potrivit unor surse apropiate negocierilor citate de Associated Press, statul ar putea folosi aproximativ 50 de miliarde de dolari din planul de salvare, pentru a gatanta ipoteci în valoare de 500 de miliarde de dolari. Proiectul are în vedere şi modificarea împrumuturilor prin scăderea ratelor dobânzilor în următorii ani. Potrivit datelor Asociaţiei Băncilor Ipotecare, mai bine de 4 milioane de americani care şi-au ipotecat casa erau cu cel puţin o rată în urmă la sfârşitul lui iunie, iar în cazul a 500.000 au fost deja începute procesele de execuţie silită.

×
Subiecte în articol: economic