x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi deduceri fiscale

Noi deduceri fiscale

31 Aug 2004   •   00:00

Companiile isi vor putea deduce pierderile rezultate din neincasarea datoriilor in anumite conditii. Totodata, bunurile platite de firme pentru uzul actionarilor vor fi tratate ca dividende.

IOHANNA ONACA

Pierderile inregistrate de companii in urma neincasarii creantelor vor deveni deductibile fiscal incepand de anul viitor, potrivit modificarilor Codului Fiscal, aprobate recent de Guvern printr-o ordonanta.

CONDITII. Conform acestui act normativ, care va intra in vigoare la inceputul anului 2005, pierderile vor putea fi deduse in cazul inchiderii procedurii de faliment a datornicilor pe baza unei hotarari judecatoresti sau in cazul decesului debitorilor, fara posibilitatea recuperarii creantei de la mostenitori. Alte conditii pentru acordarea deductibilitatii includ dizolvarea firmei debitoare, daca este o societate cu raspundere limitata si asociat unic, sau lichidarea ei fara succesori, potrivit Mediafax. Actul normativ mai prevede ca firmele isi vor putea majora cheltuielile in cuantum egal cu pierderile rezultate in urma neincasarii creantelor de la debitori aflati in dificultati financiare majore.

DEDUCERI. Printre cheltuielile deductibile au fost incluse si primele de asigurare pentru riscuri profesionale, pe langa contributiile pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale impuse de lege. In urma modificarii, Codul Fiscal nu mai prevede conditia potrivit careia cheltuielile de marketing, studii de piata si promovare sunt deductibile numai daca firma inregistreaza profit in exercitiul curent sau in anii precedenti. Angajatorul va putea deduce cheltuielile pentru angajati la schemele facultative de pensii sau prime de asigurari private de sanatate numai in limita a 200 de euro anual pentru fiecare categorie. Sponsorizarile facute de firme vor putea fi deduse in limita a trei la mie din cifra de afaceri si cel mult 20% din impozitul pe profit datorat.

DIVIDENDE. Codul Fiscal mai prevede ca sumele platite de catre firme pentru bunuri sau servicii furnizate actionarilor sau asociatilor si utilizate de acestia in scop personal vor fi tratate ca dividend, iar beneficiarii vor plati un impozit corespunzator. Impozitul pe dividende va fi majorat de la 5% la 10% pentru persoanele fizice. In cazul companiilor, cota de impunere a ramas la 10%.

×
Subiecte în articol: economic