x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi dureri de cap pentru guvernul de dreapta. PSD vrea creşterea salariului minim

Noi dureri de cap pentru guvernul de dreapta. PSD vrea creşterea salariului minim

de Adrian Stoica    |    02 Mar 2020   •   11:10
Noi dureri de cap pentru guvernul de dreapta. PSD vrea creşterea salariului minim

PSD a înaintat la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care propune majorarea salariului minim brut progresiv, începând cu data de 1 ianuarie 2021. La finalul perioadei de majorări, 31 decembrie 2024, salariul de bază minim brut pe țară ar urma să nu fie mai mic de 60% din salariul mediu brut pe economie.

 

O nouă iniţiativă parlamentară a deputaţilor PSD va complica şi mai mult viaţa viitorului guvern de dreapta. Potrivit acesteia, salariul minim brut ar urma să fie majorat în mod progresiv, începând de anul viitor. Astfel, raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie este propus să crească în tranșe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2021. La data de 31 decembrie 2024, când se va termina perioada de majorări, salariul de bază minim brut pe țară ar urma să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie. Noua propunere legislativă a PSD se înscrie în proiectul salariului mediu european aflat pe agenda Bruxelles-ului.

 

Creşteri substanţiale, de la anul

Potrivit proiectului legislativ, la salariul mediu brut actual de 5.429 de lei, ar însemna că salariul minim brut ar putea fi de 3.257 lei începând din ianuarie anul viitor. Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că și la nivel european s-a constatat necesitatea de a demara discuțiile privind un salariu minim european și a fost lansată deja prima etapă a consultării cu partenerii sociali. Măsura ar avea rolul de reducere a decalajelor între statele europene, diminuarea migrației forței de muncă autohtone și reducere a somajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim.

 

 

La sfârşitul anului 2019 a avut loc ultima majorare a salariului minim brut pe ţară, creşterea fiind de 83 de lei net.

 

La 1 ianuarie 2020, fără a include sporuri şi alte adaosuri, salariul minim brut este de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, adică 13,327 lei/ora. În ceea ce priveşte personalul încadrat pe funcţii care necesită studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul minim este de 2.350 lei/lună, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră. Salariul minim din sectorul construcţiilor este de 3.000 lei/lună, el fiind valabil până la 31 decembrie 2028.

×
Subiecte în articol: salariu minim pe economie