x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie NOILE NORME BNR - Creditul imobiliar: bani mai puţini de la bănci

NOILE NORME BNR - Creditul imobiliar: bani mai puţini de la bănci

de Daniela Ivan    |    24 Sep 2008   •   00:00
NOILE NORME BNR - Creditul imobiliar: bani mai puţini de la bănci

Valoarea împrumuturilor ipotecare care pot fi accesate de o persoană va scădea cu peste 10%, după aplicarea normelor. Agenţii imobiliari şi brokerii de credite reproşează Băncii Naţionale că a amestecat creditul de consum cu cel imobiliar atunci când a stabilit noile norme de creditare.



Valoarea împrumuturilor ipotecare care pot fi accesate de o persoană va scădea cu peste 10%, după aplicarea normelor. Agenţii imobiliari şi brokerii de credite reproşează Băncii Naţionale că a amestecat creditul de consum cu cel imobiliar atunci când a stabilit noile norme de creditare.

Normele elaborate de Banca Naţională a României (BNR) nu ţin cont de destinaţia creditului şi restricţionează la fel şi împrumuturile pentru frigidere sau maşini de spălat şi pe cele pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe.

Nu este corect pentru că cele două tipuri de credite sunt fundamental diferite şi afectează diferit economia, apreciază la unison brokerii de credite şi agenţii imobiliari. “Creditul de consum alimentează inflaţia, are un impact major în deficitul de cont curent şi expune populaţia la un risc, însă creditul imobiliar este o componentă a dezvoltării economice sustenabile şi a circulaţiei capitalurilor”, spune Anca Bidan, Manager general Kiwi Finance.

CALCULE
Valoarea creditelor ipotecare care pot fi accesate de o persoană fizică va scădea cu peste 10%, în funcţie de monedă, după aplicarea noilor norme impuse de BNR, conform unei analize efectuate de compania de brokeraj Kiwi Finance, analiză care a luat în calcul două scenarii: unul optimist şi celălalt pesimist.

Potrivit variantei pesimiste, după implementarea normelor BNR, valoarea unui credit ipotecar aprobat pentru o persoană fizică poate scădea cu până la 30%, în funcţie de monedă, faţă de valoarea pe care o poate contracta în prezent. Astfel, valoarea unui credit în euro va scădea cu 24%, în timp ce pentru un credit în dolari se va reduce cu 18%. Cea mai mare scădere va fi înregistrată de valoarea împrumuturilor în franci elveţieni, de 30%.

În scenariul pesimist, clienţii vor putea accesa în franci o sumă cu 18% mai mare decât în euro, după implementarea standardelor, comparativ cu diferenţa de 26% existentă în prezent.

FRANCUL RĂMĂNE ÎN TOP
Chiar şi după implementarea noilor norme, suma maximă acordată pentru un credit exprimată în franci este cu 30% mai mare decât suma acordată în euro, potrivit  scenariului optimist.

Diferenţa dintre valoarea împrumuturilor în dolari şi franci se va micşora de la 19%, în prezent, la 3%, potrivit scenariului pesimist, sumele eligibile devenind sensibil egale. Ecartul dintre suma eligibilă în dolari faţă de euro poate creşte de la 6% la 8%. Ecartul dintre valoarea unui credit exprimat în euro şi unul în dolari se va majora de la 6% la 15%, variaţie datorată diferenţelor de curs valutar înregistrate în ultimele 18 luni. Persoanele care optează pentru un credit în franci elveţieni trebuie să ia în calcul şi riscul valutar la care se supun, evoluţia francului fiind legată de cea a cursului euro.

EFECTE
Analiştii imobiliari susţin că decizia BNR va fi ocolită de dezvoltatorii imobiliari, iar banca centrală nu-şi va atinge scopul. “Creditarea este ca apa: o obstrucţionezi într-un loc şi iese prin altă parte”, spune Gabriel Zamfir, preşedintele Uniunii Naţionale Imobiliare. “Dezvoltatorii vor lua credite de la firmele mamă din care vor da împrumuturi cumpărătorilor, şi asta se va repercuta negativ asupra economiei prin creşterea datoriei externe a României”, consideră Zamfir. Deja noile norme îşi produc efectul înainte de a fi aplicate, la nivel psihologic. “Este o perioadă incertă pentru persoanele care vor să-şi cumpere o casă. Discuţiile despre stress test, despre micşorarea gradului de îndatorare şi blocarea pieţei imobiliare au creat o oarecare panică în rândul potenţialilor solicitanţi de credite”, spun brokerii de la Credit Zone. Vânzările de case s-au prăbuşit, deşi băncile acordă încă “credite relaxate”, până la implementarea noilor proceduri stabilite în urma negocierilor cu BNR. Deşi unele bănci au anunţat deja noile norme, acestea vor fi puse în practică începând cu luna octombrie.

Isărescu: "Prudenţă!"

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a cerut bancherilor să îşi vadă "lungul nasului" în ceea ce priveşte creditele şi să se reorienteze spre sectorul creditelor acordate pentru investiţii. "Colegilor bancari le cer să fie prudenţi şi să îşi vadă lungul nasului în ceea ce priveşte creşterile de credite. Le solicit bancherilor să evite exuberanţa. Le sugerez băncilor să se îndrepte şi către investiţii, nu doar spre creditele de consum pentru a avea creştere economică", a spus ieri Isărescu la Conferinţa Regională Bancară, organizată de Institutul Bancar Român la Râmnicu Vâlcea. "Băncile au dovedit prin avalanşa de reclame că pe termen scurt au trecut la câştigul de profit în loc să fie transparente şi să-i informeze clar pe clienţi. Am cerut băncilor să renunţe la această practică şi să promoveze în primul rând prudenţa", a spus Isărescu. El a spus că nu poate opri creşterea creditării în franci elveţieni, dar că normele BNR privind creditele de consum nu vor afecta nici populaţia şi nici băncile. De asemenea, guvernatorul spune că BNR e îngrijorată, pentru că românii se împrumută foarte mult în valută, dar nu sunt plătiţi în euro. (D.I.)

Valoarea creditelor în funcţie de venituri în euro
Venit    Prezent    Valoare     Noile    Valoare
familie                   casă     norme    casă

700       39.883    53.177    32.704    43.605
1.000    56.975    75.967    46.720    62.293
1.200    68.370    91.161    50.064    74.752
1.500    85.463    113.951  70.080    93.440
1.700    96.858    129.144  79.424    105.898
2.000    113.951  151.934  93.440    124.586

Calcule realizate pentru un credit în euro acordat pe 30 de ani cu avans de 25%
Sursa: Kiwi Finance

×
Subiecte în articol: economic valoarea credite credit norme