x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noile taxe năucesc comerţul cu electronice

Noile taxe năucesc comerţul cu electronice

de Valentin Gros    |    21 Noi 2019   •   11:54
Noile taxe năucesc comerţul cu electronice

Producătorii și importatorii care pun pe piața din România echipamente electrice și electronice trebuie să plătească, începând de anul viitor, o taxă de 4 lei/kg sau de 20 de lei/kg, în cazul lămpilor. Aceasta trebuie achitată de companiile care nu îndeplinesc obligația anuală de colectare de asemenea deșeuri în scopul reciclării.

 

În prezent, agenții economici care introduc pe piața din România echipamente electrice și electronice (EEE) au o serie de obligații către autoritățile de mediu. Printre cele mai relevante se numără obligația de a se înregistra în Registrul național al producătorilor de echipamente electrice și electronice, în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), înainte de introducerea pe piață, arată specialiştii de la compania de consultanţă financiară Deloitte.

Ce se va schimba din 2020

La ora actuală, taxa de 4 lei pe kilogram (respectiv de 20 lei/kg pentru lămpi) este aplicabilă pentru diferența dintre cantitățile de EEE declarate ca fiind introduse pe piață și cantitățile constatate de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), ca fiind efectiv introduse. De la 1 ianuarie 2020, această contribuție va fi datorată pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de EEE corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare și cantitățile efectiv colectate. Cu alte cuvinte, dacă un producător sau importator de asemenea produse pune pe piața din România 10.000 kg, acesta este obligat să colecteze 4.500 kg de deșeuri în 2020. Dacă reușește că colecteze doar 2.000 kg, atunci va datora o taxă aferentă diferenței de 2.500 kg necolectate.

 

Lipsa de atenţie duce la un impact financiar major

Aceste taxe au impact financiar major pentru firme, dacă nu sunt tratate cu atenție, spune Adrian Teampău, director Taxe Indirecte, Deloitte România. Spre exemplu, pentru o centrală termică, taxa depășeşte 100 de lei, iar pentru o mașină de spălat, este cu mult peste 200 de lei. “Una dintre problemele apărute în practică este dificultatea clasificării produselor ca EEE sau nu. O altă problemă este că transferul responsabilității de colectare către un organism reglementat în acest sens, deși pare soluția salvatoare, în realitate nu poate atinge în toate cazurile ținta anuală impusă de lege din varii motive”, explică Teampău.

 

65% va fi, începând din 2021, rata anuală minimă de colectare (raportul dintre masa colectată şi cea introdusă pe piaţă), în creștere de la 45% în prezent

×