x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Norme BNR - Adio credite in valuta!

Norme BNR - Adio credite in valuta!

de Vali Blanaru    |    19 Sep 2005   •   00:00
Norme BNR - Adio credite in valuta!

Au mai ramas doar sapte zile in care populatia mai poate lua credite de consum in valuta. De lunea viitoare intra in vigoare normele de creditare emise de BNR.

Au mai ramas doar sapte zile in care populatia mai poate lua credite in valuta pentru casa sau masina. Incepand de lunea viitoare intra in vigoare normele de creditare emise de Banca Nationala a Romaniei.

Bancile vor putea acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinute de fiecare institutie de credit, potrivit noilor norme de creditare emise de BNR care vor intra in vigoare la 26 septembrie. Limitarea nu include si creditele in valuta acordate populatiei si firmelor care obtin venituri in deviza in care si imprumuta, si se acopera astfel riscul valutar.

Noile prevederi ii vor afecta cel mai tare pe cei care au venituri in lei si care intentionau sa contracteze imprumuturi in valuta de valori mari precum creditul auto sau pentru locuinta.

LIMITARI. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, ridicarea plafonului la 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta, avand in vedere media din sistemul bancar, dar unele banci vor fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari. El sustine ca mai mult de jumatate din banci va putea continua, in diferite proportii, sa acorde imprumuturi in valuta. In schimb, bancile vor fi nevoite sa reduca dobanzile la creditele in lei pentru a nu-si pierde clientii.

Din datele financiare pentru primul semestru, dintre primele cinci banci in functie de soldul imprumuturilor neguvernamentale, doar o singura banca, BCR, mai poate acorda credite in valuta. La un nivel de 250%, chiar si BCR avea o marja foarte redusa de manevra. CEC va fi cea mai avantajata institutie de credit, intrucat pana acum statutul bancii nu-i permitea sa realizeze plasamente in valuta.

TERMENE. Bancile care inregistreaza depasiri ale procentului prevazut se vor incadra in limita intr-o perioada ce va fi stabilita de BNR, avand in vedere scadentele stabilite in contractele de credit valabile la 26 septembrie. In termen de 30 de zile de la data aplicarii normelor, institutiile de credit vor transmite Directiei Supraveghere din BNR planul de actiuni, care urmeaza sa fie aprobat de banca centrala in vederea conformarii cu noile prevederi.

FIRMELE DEZAVANTAJATE
Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) critica masura bancii centrale privind limitarea creditelor in valuta, considerand ca aceasta va afecta in mod negativ activitatea firmelor, se arata intr-un comunicat al uniunii. "Prin limitarea creditarii si impunerea unor conditii dezavantajoase, intreprinzatorii romani nu vor reusi sa atraga suficiente fonduri pentru dezvoltare si retehnologizare, masuri care sunt vitale pentru a putea supravietui in mediul de afaceri european", a spus presedintele UNPR, Marian Petre Milut. Acesta a mai spus ca diminuarea deficitului de cont curent si reducerea inflatiei nu pot fi sustinute exclusiv de masuri monetare.
×
Subiecte în articol: economic valuta