x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Norme UE - Cum pot face ciobanii transhumanta auto

Norme UE - Cum pot face ciobanii transhumanta auto

de Florina Zainescu    |    06 Feb 2007   •   00:00
Norme UE - Cum pot face ciobanii transhumanta auto

Transhumanta auto se face cu o viteza de 30-40 km/h, pe distante scurte si timp de maximum opt ore. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a comunicat ieri regulile de organizare si desfasurare a "plimbarii" oilor de la ses la munte si retur.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a explicat abia ieri, printr-un amplu comunicat de presa, in ce conditii isi pot duce ciobanii oile la munte. Asta dupa ce i-a bagat pe ciobani in sperieti la inceputul saptamanii trecute anuntandu-i ca transhumanta este ilegala si vor fi amendati ca nu respecta bunastarea animalelor, fara insa a le explica acestora ce au de facut pentru a fi "legali". De acum incolo, ciobanul trebuie sa umble nu cu fluierul, ci cu GPRS-ul la brau si sa-si ia carnet de tirist ca sa-si poata duce oile la munte. Si musai trebuie sa asigure confortul animalelor in timpul transportului motorizat. Cum? Tot de la ANSVSA a venit raspunsul. Ieri. Printr-un comunicat de presa.

Astfel, la alegerea mijlocului de transport, ciobanul trebuie sa tina cont de distanta pe care o are de facut din localitatea de bastina pana in varful muntelui. Daca aceasta distanta este mai mica de 50 km si drumul nu dureaza mai mult de opt ore, ciobanul nu are nevoie de o masina speciala pentru transportul animalelor. Daca se depasesc aceste repere, e musai un mijloc de transport autorizat. "Practic, transhumanta animalelor cu ajutorul mijloacelor de transport trebuie sa se realizeze pe distante scurte si pe o durata de pana la opt ore, deoarece, in momentul in care durata calatoriei se prelungeste, mijlocul de transport trebuie sa indeplineasca alte standarde. De asemenea, mentionam ca mieii mai mici de zece zile pot fi transportati doar pe distante mai mici de 100 km", se arata in comunicatul ANSVSA.

SPATIU. In plus, nu pot fi folosite decat masini care nu permit evadarea sau caderea animalelor si care rezista la socuri. Nu de alta, dar pe drum animalele ar putea deveni agitate. De asemenea, este musai ca respectivele masini sa protejeze animalele de ploaie, de ninsoare, de ger sau de temperaturi ridicate si sa le asigure mentinerea unei calitati si cantitati de aer adecvate. Ciobanilor le este interzis sa bage oile claie peste gramada in masina care trebuie sa le duca la munte sau la ses. In functie de greutate si de cata lana au la purtator, fiecarui animal trebuie sa i se asigure un anumit spatiu in masina. Astfel, pentru o oaie de pana la 55 de kilograme trebuie sa se rezerve un spatiu de 0,20-0,30 mp daca este tunsa si de 0,30-0,40 mp daca e netunsa. Daca oaia e mai grasa, trebuie mai mult spatiu, spune ANSVSA. De asemenea, fiecare oaie cu "sarcina" avansata are nevoie de 0,40-0,50 mp din spatiul din masina.

INCETISOR. Atentie! Cand transportati animale nu aveti voie sa bagati piciorul in acceleratie! "Viteza maxima a unui mijloc de transport rutier destinat transportului de animale trebuie sa fie de 50 km/ora, dar, tinand cont de conditiile din Romania, viteza acestuia trebuie sa fie de 30-40 km /ora", spune ANSVSA.

PE JOS. Si transportul oilor pe propriile picioare - dar numai de la poalele muntelui pana in varf, dupa cum a declarat saptamana trecuta Marian Avram, presedintele ANSVSA - are regulile lui. Dar nu din normele ANSVSA-ului, ci citate din cartile unor profesori in medicina veterinara. Astfel, conform profesorului Decun, citat de comunicatul ANSVSA, ciobanul trebuie sa aleaga traseul de deplasare si locurile pentru popas ca urmare a consultarilor cu autoritatile din localitatile pe unde ar vrea sa treaca, ca nu care cumva sa nimereasca intr-o zona in care evolueaza boli molipsitoare. De asemenea, trebuie evitate soselele intens circulate. Se merge pe drumuri laturalnice, dar neaccidentate si unde nu-i prea mult noroi. Deplasarea se va face numai ziua, parcurgandu-se pe zi cel mult 12 km pentru "tineret" si 25 de km pentru restul "populatiei". Pentru o buna supraveghere si dirijare a mioarelor, acestea trebuie grupate pe sexe si categorii de varsta, in turme de maximum 500-600 de ovine. Si e nevoie de mai multi "supraveghetori" bine instruiti pentru a le mana in siguranta. Este interzisa deplasarea animalelor bolnave sau a celor care au ramas cu sechele dupa o boala. De asemenea, mioarele in ultima luna de gestatie si prima luna dupa "nastere", "tineretul" neintarcat si animalele batrane ar trebui scutite de plimbarea pe jos.

AGRICULTURA NU A STABILIT UNDE SE FACE TRANSHUMANTA
Chiar daca ANSVSA-ul lui Marian Avram s-a "grabit" sa explice cum se face transhumanta oilor, ciobanii nu pot intra inca in legalitate, deoarece Ministerul Agriculturii (MAPDR) nu a stabilit inca zonele unde se poate practica transhumanta.
In plus, potrivit acelorasi norme europene, MAPDR ar fi trebuit sa acorde prime suplimentare ciobanilor din zonele in care productia de ovine si de caprine este traditionala. Prima suplimentara este rezervata agricultorilor care practica transhumanta, deoarece cel putin 50% din exploatatia agricola pe care o au nu are suficiente furaje pentru hrana animalelor.
Pentru a intra in posesia banilor, ciobanii care practica transhumanta trebuie sa duca cel putin 90% din oi la pascut cel putin 90 de zile consecutiv, iar ferma pe care o au sa se situeze in zone geografice bine definite, pentru care Ministerul Agriculturii a stabilit ca transhumanta reprezinta o practica traditionala a cresterii ovinelor sau caprinelor. Cum aceste zone nu au fost stabilite, ciobanii nu pot nici sa-si plimbe oile, nici sa beneficieze de subventii.
×
Subiecte în articol: economic animalelor transhumanta