x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noua Lege a pensiilor, impact bugetar de 81 de miliarde de lei

Noua Lege a pensiilor, impact bugetar de 81 de miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    11 Oct 2018   •   12:10
Noua Lege a pensiilor, impact bugetar de 81 de miliarde de lei
Sursa foto: Victor Stroe

Noua Lege a pensiilor a fost discutată în Guvern şi urmează să fie transmisă Parlamentului. Aceasta îşi propune să repare inegalităţile din sistemul public şi să mărească pensiile. Chiar dacă Ministerul Muncii promite că în anul 2021 pensiile se vor dubla, pensionarii au ieşit în stradă să-şi strige nemulţumirile. Şi sindicatele au semnalat că noua lege este în defavoarea actualilor salariaţi, viitorii pensionari.

Federaţia Unirea a organizat un miting în faţa Guvernului împotriva noii Legi a pensiilor. Principalele revendicări sunt ca procentul de 45% al valorii punctului de pensie din salariul mediu brut pe economie să fie inclus în noua Lege a pensiilor şi legea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2019, nu din 2021. "Nu mai avem timp să aşteptăm, poate mulţi dintre noi nu vor mai fi până atunci. Sunt nişte puncte în această lege, iar unul dintre ele ar fi cel care se referă la prevederea ca 25% din pensia celui decedat să i se dea celui care trăieşte. Dacă e vorba despre o binefacere pentru noi, aceşti 25% de ce să îi primim în 2022? Cei care mor până atunci sunt lipsiţi de aceste drepturi?", au afirmat reprezentanţii pensionarilor la protestul din Piaţa Victoriei. Totodată, protestatarii solicită ca majorarea valorii punctului de pensie să se facă la începutul fiecărui an, de la 1 ianuarie 2019, şi nu în septembrie, cum se doreşte la momentul actual.

Preşedintele organizaţiei, Dumitru Cojanu, a declarat că programul de guvernare a fost votat de către pensionari în 2016, pentru că includea creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însă acum guvernanţii s-au răzgândit.

Ce prevede legea

Ministerul Muncii a elaborat o nouă procedură de calcul pentru pensie care o va înlocui pe cea actuală. Potrivit instituţiei, se urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent. Proiectul propune şi o nouă metodă de calcul. Conform noii formule, pensia va fi egală cu numărul de puncte înmulţit cu valoarea punctului de referinţă. Numărul de puncte este suma punctajelor anuale şi este influenţat de valoarea salariului brut şi de numărul de ani lucraţi. Valoarea punctului de referinţă este determinată prin împărţirea valorii punctului de pensie la 25, această cifră fiind un parametru determinat de vechimea medie din ultimele patru legi ale pensiilor.

Şi salariaţii sunt dezavantajaţi

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că, potrivit noii legi, circa 65% din salariaţi vor primi pensia minimă. "Practic, conform proiectului de lege, la timpul minim de contribuţie de 15 ani se prevede pensia minimă, 45% din salariul minim pe economie. Se poate ajunge, pentru fiecare an muncit în plus, la 75% din salariul minim pe economie. Asta înseamnă că unui salariat care a muncit 30 de ani, iau o valoare medie, i se garantează prin lege o valoare de 60% din salariul minim pe economie, ca pensie minimă. (...) Rezultă că ai nevoie de cel puţin un salariu de 4.600 de lei la 30 de ani munciţi, ca să poţi să iei valoarea pensiei minime. Deci numai de la 4.600 de lei în sus poţi să iei peste pensia minimă”.

Ce spune Ministerul Muncii

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a precizat că impactul bugetar al Legii pensiilor va fi, în 2019, de 8,4 miliarde de lei şi va creşte constant în următorii trei ani la 24,8 miliarde lei în 2020, 58 de miliarde de lei în 2021 şi la 81 de miliarde de lei în 2022.  "Este o creştere mare din 2021 când se intră pe noua formulă de calcul”, a spus Olguţa Vasilescu. Aceasta a mai precizat că nu vor fi introduse noi taxe pentru aplicarea legi. “Nu se taie fonduri, nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege. PIB-ul creşte în fiecare an. Noi am lucrat pe datele Comisiei Naţionale de Prognoză, care se referă la următorii patru ani. Ei nu au greşit niciodată până acum, nici creşterea economică şi nici valoarea PIB. Comisia Europeană a mai greşit, FMI a mai greşit, niciodată CNP”, a mai spus ministrul Muncii.

"Un specialist de la Casa de Pensii poate calcula în medie opt dosare pe zi. Vorbim de cinci milioane de pensionari. Este imposibil ca legea să fie aplicată din 1 ianuarie 2019, în condiţiile în care legea abia astăzi (miercuri, n.r.) va pleca spre Parlamentul României. Indiferent de softul pe care îl vom avea” Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: noua lege a pensiilor