x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noul acord cu FMI are ca bază o creştere economică de 1,9% în 2013

Noul acord cu FMI are ca bază o creştere economică de 1,9% în 2013

19 Iul 2013   •   17:56
Noul acord cu FMI are ca bază o creştere economică de 1,9% în 2013

Discuţiile pentru un nou acord al României cu FMI au ca bază macroeconomică o estimare de creştere a PIB de 1,9% în acest an, uşor peste prognoza propusă de reprezentanţii instituţiei internaţionale, de 1,8%.

"După primele discuţii s-a convenit ca bază de plecare pentru negocieri o estimare de creştere economică pentru acest an de 1,9% din PIB. Misiunea FMI venise, oricum, cu o prognoză îmbunătăţită, de la 1,6% la 1,8%, iar în urma analizei datelor s-a ajuns la concluzia că 1,9% este un nivel acceptabil pentru ambele părţi", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.

Anterior, FMI şi autorităţile române estimaseră o creştere de 1,6% în acest an şi de 2% anul următor.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare.

O misiune a FMI se află la Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Următorul acord cu România, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor, şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat, a declarat, marţi, la Bucureşti, directorul general al FMI, Christine Lagarde.

×