x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu se mai dau subvenţii pentru culturile energetice

Nu se mai dau subvenţii pentru culturile energetice

de Florina Zainescu    |    04 Feb 2010   •   00:00

Din acest an agricultorii nu mai primesc sprijinul comunitar pentru culturile energetice în cadrul schemelor de plăţi pe suprafaţă.

Ministerul Agriculturii (MADR) a anunţat astăzi că dispariţia acestei forme de sprijin a fost dictată de Comisia Europeană (CE). „În 2009, CE a luat decizia de a renunţa la acordarea sprijinului financiar pentru culturi energetice având în vedere faptul că obiectivul pentru care a fost introdus acest sprijin, respectiv creşterea suprafeţelor cultivate cu plante de acest tip, a fost atins mai repede decât se preconizase anterior", se arată într-un comunicat al MADR.

Potrivit ministerului, în regulamentul CE nr. 73/2009 se precizează că „datorită unor evoluţii recente din sectorul bioenergiei şi, în special cererii mari de produse din acest sector pe piaţa internaţională şi introducerii de obiective obligatorii pentru 2020 pentru cota parte din bioenergie în total combustibil, nu mai există suficiente motive pentru a acorda ajutor specific pentru culturile energetice".

Sprijinul pentru culturile energetice s-a acordat până în anul 2009 inclusiv, tuturor fermierilor din statele membre care au încheiat contracte cu producătorii de biocarburanţi, colectori sau prim procesatori şi au preluat cantităţile contractate în vederea obţinerii de energii alternative. La nivelul UE, plata maximă a fost stabilită la 45 euro/hectar în limita unui plafon maxim de 2 milioane hectare. În România, în 2007 s-au acordat aceste plăţi pentru o suprafaţă totală de circa 22.000 hectare, în valoare totală de aproximativ 682.519 euro. Pentru anul 2008, suprafaţa a fost de circa 32.650 de hectare, cu o valoare totală de 1.470.000 euro, iar pentru anul 2009, plăţile sunt în curs de acordare, suprafaţa determinată fiind de 69.509 hectare cu o valoare totală de aproximativ 3,128 milioane euro.

×
Subiecte în articol: redactie