x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nucleare - Bani pentru deseuri radioactive

Nucleare - Bani pentru deseuri radioactive

de Adrian N. Ionescu    |    27 Ian 2006   •   00:00

Intr-o viitoare lege privitoare la activitatile nucleare ar putea fi prevazuta includerea costului gestiunii deseurilor radioactive in pretul energiei electrice, potrivit presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), Vilmos Zsombori.
"Cresterea pretului va fi nesemnificativa, de cel mult 0,5%, dar este necesara in virtutea responsabilitatii pe care o avem ca tara producatoare de energie nucleara", a declarat Zsombori, cu ocazia unei conferinte privind incheierea misiunii de evaluare a CNCAN de o echipa a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Presedintele CNCAN a mai precizat ca Autoritatea in domeniul Energiei (ANRE) va avea ultimul cuvant in privinta recunoasterii costurilor legate de gestiunea deseurilor nucleare.
La depozitul de deseuri radioactive de la Baita-Bihor urmeaza sa se investeasca pentru a deveni un depozit permanent.

COOPERARE. "CNCAN a reusit multe imbunatatiri ale activitatii sale (de reglementare si inspectare) in privinta securitatii nucleare si, desigur, am discutat ce trebuie facut mai departe", a spus Gustavo Caruso, seful misiunii AIEA, care a apreciat faptul ca autoritatile romane sunt foarte cooperante, inclusiv in perspectiva constructiei si functionarii celorlalte reactoare de la Cernavoda.

Vilmos Zsombori a spus ca mai multe echipamente din sectorul sanatatii nu pot fi autorizate, fiind foarte vechi. In plus, "specialistii CNCAN vor lucra la dezafectarea reactorului vechi de la institutul de cercetare de la Magurele", ceea ce i-ar putea promova pe piata ad-hoc in materie, circa 19 astfel de reactoare urmand sa aiba aceeasi soarta in tarile din regiune.

×
Subiecte în articol: economic