x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Numire - Demnitar cu scandal

Numire - Demnitar cu scandal

02 Feb 2005   •   00:00

ECONOMIC
Ionel Mantog a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei. Avansarea in minister a unui specialist care provine din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia este binevenita, stiindu-se problemele complexe ale mineritului.
DAN CONSTANTIN

SCHIMBARE. Ionel Mantog a trecut de la interogatoriul politiei la scaunul de demnitar
Surpriza neplacuta este cand aflam ca Mantog este nimeni altul decat fostul director de la Resurse Umane si Legislatie din SNLO aflat in "lotul" stramutatilor de lux din Targu Jiu. Este vorba de un urias scandal lasat cu o ancheta ampla, aflata in desfasurare, a Politiei din Gorj, care investigheaza prejudiciile substantiale aduse companiei si bugetului de stat prin mutarea unor locuinte aflate pe terenuri miniere. Se estimeaza o paguba evaluata la sute de miliarde de lei si posibile fapte de coruptie care au "acoperit" operatiunile de stramutare si de ridicare a cartierului de lux, denumit "Primaverii", din Targu Jiu, unde s-au instalat lideri sindicali si directori din CNLO.

ANCHETA. Printre cei chemati sa dea cu subsemnatul la politie este si Mantog, proaspat demnitar. In prezent, Ionel Mantog este cercetat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice de catre Serviciul de Investigare al Fraudelor al IJP Gorj. Numele lui apare in dosarul in care peste 20 de persoane, directori din fosta CNLO, lideri de sindicat si rudele acestora, sunt cercetate in dosarul stramutatilor de lux. Ei sunt acuzati ca s-au folosit de informatii clasificate din interiorul societatii pe care o reprezentau in scop personal.

Ciudata avansare, care pute de la o posta! Sa fie vorba de o incercare de musamalizare a unui dosar greu prin dispersarea personajelor? Premierului Tariceanu i s-a servit prin Ionel Mantog un fost lider local PSD convertit din nou la PD, care poarta in geanta o "bomba cu ceas". Mantog a fost membru al PD pana in 2000, ulterior trecand la PSD.

PROMISIUNI. In urma cu aproximativ o saptamana, cand PD l-a propus pe Ionel Mantog secretar de stat la MEC, vicepremierul Adriean Videanu a fost intrebat daca este adevarat, avand in vedere scandalul in care este implicat. Videanu a confirmat ca Mantog este una dintre propunerile PD pentru aceasta functie, spunand insa ca informatiile publicate in presa vor fi verificate si va fi luata o decizie in privinta acestuia. Nu stim in ce masura informatiile au fost verificate, dar o decizie a fost luata: Mantog a fost numit secretar de stat!

PROTEST

"Numirea lui Mantog este o piedica in calea definitivarii cercetarilor intreprinse de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj in dosarul privind stramutatii de lux" - Dumitru Costin, presedintele BNS

SINDICATELE IAU POZITIE
Presedintele BNS, Dumitru Costin, si-a exprimat ingrijorarea fata de numirea lui Mantog intr-o scrisoare transmisa premierului Tariceanu si ministrului Economiei, Codrut Seres. Costin atrage atentia ca proaspatul secretar de stat este cercetat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj in dosarul privind stramutatii de lux, aratand ca numirea lui Mantog este "o piedica in calea definitivarii cercetarilor". De asemenea, liderul BNS afirma ca Mantog nu este sustinut de liderii locali ai Aliantei D.A. pentru ocuparea functiei si ca acesta face parte dintr-un grup care s-a opus crearii complexurilor energetice in zona Oltenia. Mizand pe analiza si verificarea acestor informatii, Costin spera ca in locul lui Mantog sa fie numita o alta persoana.

PD GORJ SE IMPOTRIVESTE
Si conducerea filialei Gorj a PD i-a trimis presedintelui partidului, Emil Boc, o scrisoare in care ii transmite ca organizatia a infirmat inca din 24 ianuarie sprijinul acordat lui Mantog pentru ocuparea oricarei functii. In documentul citat, organizatia PD Gorj considera "jignitoare si nedemocratice astfel de propuneri dupa 12 decembrie 2004, indiferent de unde vine ele" si spera ca liderii de la centru nu pot fi inselati de "astfel de persoane care probabil au motive temeinice pentru a incerca prin toate mijloacele sa se mentina la putere, indiferent de la cine vine sustinerea".
×
Subiecte în articol: economic gorj manţog