x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O nouă criză bate la uşă. Bursele lumii au pierdut 4,5 trilioane de dolari in 10 zile

O nouă criză bate la uşă. Bursele lumii au pierdut 4,5 trilioane de dolari in 10 zile

de Daniel Ionaşcu    |    05 Aug 2011   •   11:44
O nouă criză bate la uşă. Bursele lumii au pierdut 4,5 trilioane de dolari in 10 zile

Panica a cuprins ieri sI azi principalele burse ale lumii, ca urmare a ingrijorarii privind o noua runda de recesiune in SUA sI a problemelor avute de Italia sI Spania, ale caror obligatiuni au ajuns la dobanzi-record in aceasta saptamana. Pietele de capital au pierdut mai mult de 4,5 trilioane de dolari din 26 iulie pana acum iar aurul sI francul elvetian au ajuns la noi recorduri, dupa ce investitorii cuprinsi de panica au inceput sa caute plasamente mai sigure.

Liderii lumii au inceput sa revina de urgenta din concedii pentru a discuta noile situatii sI probleme.
Bursa de la New York a scazut puternic joi, principalii indici inregistrand pierderi de pana la 5%, dupa cea mai slaba sedinta de la inceputul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibila noua runda de recesiune in SUA si extinderea crizei datoriilor de stat in Italia si Spania.

De asemenea, bursele europene au deschis vineri in coborare, la minimele ultimelor 14 luni, dupa scaderile abrupte in SUA si Asia. Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 era in scadere cu 2,8% la ora 10 dupa ce a atins in debutul sedintei cel mai redus nivel din mai 2010. Fata de inceputul acestui an, indicele este pe minus cu 14%.
Sectorul auto a inregistrat cele mai abrupte scaderi, din cauza temerilor privind reducerea cererii pentru automobile, desi marii producatori au raportat profituri-record zilele trecute datorita cererii puternice din China. Indicele industriei auto a coborat cu 4,6% in debutul sedintei.

Scaderi de 6,5% pe Bursa de la Bucuresti

Pe Bursa de la Bucuresti (BVB) pierderile s-au accelerat pana la o pierdere de 6,5% pe indicele BET-C la ora 14:00, cele mai mari pierderi inregistrandu-le sectorul energetic, unde titlurile Dafora si Condmag au scazut cu 11,1%, respectiv 10,7%. De asemenea, Petrom era pe pierdere cu 6,7%. Fondul Proprietatea inregistra sI el scaderi de 4,84%. Schimburile cu actiuni FP au fost majoritatea tranzactiilor, cu un rulaj de 43,8 milioane de lei. SIF-urile erau sI ele in picaj, cu o scadere medie de 6,28%. O singura companie era pe plus pe BVB, respectiv Electroarges.

Leul se depreciaza fata de francul elvetian

Turbulentele financiare au facut ca aurul sa ajunga la un nou record ieri, respectiv 1.676,9 dolari pe uncie. De asemenea, leul s-a depreciat masiv fata de francul elvetian, care a ajuns la nivelul istoric de 3,9130 lei pe o unitate, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). De la inceputul anului cursul leu-franc a crescut cu 14,2%, de la 3,4242 unitati.

Miercuri, Banca Elvetiei a coborat dobanda de referinta la “aproape zero' pentru a contracara aprecierea puternica a francului in fata euro sI a dolarului american. Considerat un refugiu sigur fata de criza datoriilor de stat din zona euro si problemele economice si financiar-fiscale ale SUA, francul a crescut din record in record in acest an. Numai in luna iulie a crescut cu 7% fata de euro iar economistii au avertizat ca asta ar putea trimite Elvetia in recesiune, prin scumpirea exporturilor, care nu mai pot fi competitive. SI Banca Japoniei a intervenit pe piata pentru a stopa cresterea yenului, in vreme ce Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa cumpere titluri de stat ale Irlandei sI Portugaliei. Traderii speculau ca BCE deja cumpara sI obligatiuni ale Italiei.
Liderii europeni cauta din nou solutii de urgenta pentru temperarea crizei datoriilor, randamentele titlurilor de stat ale Italiei si Spaniei mentinandu-se la niveluri ridicate in pofida repornirii programului de achizitii de obligatiuni guvernamentale de catre BCE, scrie Bloomberg.

Noi masuri europene

|n timp ce marile burse din intreaga lume sunt in cadere libera pentru cea de-a opta sedinta consecutiva, Comisia Europeana a cerut noi masuri de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), mecanismul de 440 miliarde euro la care pot apela statele cu probleme din zona euro.
“Pentru a fi efectiv, EFSF trebuie sa fie credibil si respectat de catre piete', a declarat Oli Rehn, comisarul european pentru Economie si Politica Monetara la postul de radio BBC Radio 4.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, vor discuta telefonic in urmatoarele ore, a declarat un apropiat al lui Sarkozy. Liderul francez il va suna de asemenea pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

FMI nu poate salva Spania sI Italia

FMI dispune in prezent de fonduri de 280 miliarde de euro (400 miliarde de dolari), insuficinte pentru a ajuta si Spania si Italia, scrie Financial Times. Daca se mentine modelul folosit pentru Grecia, Irlanda si Porrtugalia, Fondul abia ar avea bani sa ajute Spania, in timp ce pentru Italia nici nu s-ar pune problema, din cauza resurselor limitate.

×