x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O nouă zi fără site-ul ANAF. Şi cu mulţi nervi

O nouă zi fără site-ul ANAF. Şi cu mulţi nervi

07 Mar 2019   •   10:41
O nouă zi fără site-ul ANAF. Şi cu mulţi nervi
Sursa foto: Ingram Publishing/Getty Images/Ingram Publishing

După ce marţi site-ul ANAF a fost indisponibil toată ziua, ieri situaţia s-a repetat. Cei care au de depus în această perioadă declaraţii fiscale online nu au avut altceva de făcut decât să aştepte lângă calculator, sperând să prindă o fereastră când site-ul Administraţiei Fiscale ar funcţiona. Despre nervii celor care s-au văzut puşi şi ieri în aceeaşi situaţie, nu are rost să mai vorbim.

În ultima perioadă, astfel de incidente se petrec tot mai frecvent, dar cei de la ANAF nu se grăbesc să vină şi cu explicaţii. Programul de informatizare al ANAF, în valoare de 70 de milioane de euro, derulat în colaborare cu Banca Mondială, s-a dovedit a fi un fiasco. Banii au fost cheltuiţi mai mult pentru activităţi de consultanţă, dar ceea ce este şi mai grav este faptul că pentru infrastructura IT nu a fost cheltuit niciun leu, după cum recunoştea fostul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa.

"Acest program a fost realizat, din păcate, în proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiţi numai pe consultanţă", declara fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa, anul trecut.

Proiectul a fost aprobat în 2013 de către Banca Mondială. De-a lungul anilor, responsabilii ANAF nu au acordat niciun fel de importanţă acestui program strategic, care ar fi putut să transforme din temelii această structură, aducând-o în secolul 21, lucru sesizat în repetate rânduri de cei de la Banca Mondială. Aşa se face că din banii puşi la dispoziţie de instituţia financiară internaţională nu a fost cumpărat niciun computer. Mai nou, potrivit cursdeguvernare.ro, Ministerul Finanţelor a cerut chiar anularea liniei de credit de 52 de milioane de euro, cât mai era disponibil din totalul de 70 de milioane de euro, solicitarea fiind justificată prinschimbarea circumstanțelor și a viziunii de abordare” asupra modului de implementare a sistemului informatic al ANAF.

 

×
Subiecte în articol: site anaf indisponibil