x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oameni care transformă gunoiul în parcuri

Oameni care transformă gunoiul în parcuri

de Diana Scarlat    |    02 Dec 2011   •   21:00
Oameni care transformă gunoiul în parcuri

Avem si noi specialisti care pot oricand sa faca din deseuri ener­gie sau chiar... parcuri! Da! In viitor ne-am pu­tea relaxa pe locul unei vechi gropi de gunoi, fara sa suferim din cauza mirosurilor pestilentiale.

Uniunea Europeana a investit aproape cinci milioane de euro in formarea acestor specialisti, in proiectul strategic SOMEDIU. 'In momentul in care gropile de gunoi devin parcuri si locuri de agrement, isi schimba total destinatia, devenind spatii turistice. Pe de alta parte, folosirea deseurilor pentru a incalzi, pentru a genera energie creeaza cadrul propice pentru a se putea construi, in zone unde energia este aproape gratuita. Noi pro­punem, prin crearea acestor specialisti, si folosirea lor ulterioara pentru a duce tara la un nivel superior', explica Elena Laslu, presedintele executiv al patronatului UNIMED si managerul proiectului strategic 'SOMEDIU – Dezvoltarea Capacitatii Comitetului Sectorial pentru Formare Profesionala in domeniul Protectiei Mediului in sprijinul imbunatatirii calitatii formarii profesionale conti­nue din Romania'. In cadrul aceluiasi proiect se vor putea forma de acum sute de specialisti de care avem nevoie pentru a trai intr-o lume mai curata.

Proiectul a fost implementat de Enviroeval – Patronat de Mediu, Audit si Evaluare, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala – INCD-ECOIND, Euro Link Consultants, si partenerii transnationali, respectiv Autoritatea Scotiana pentru Calificari – SQA si Athens Network of Collaborating Experts ANCE.

'Venind cu schimbul de experienta, vedem ca si la noi se poate realiza ceea ce au facut altii. Acesti specialisti mai pot, in continuare, sa acceseze fondurile pentru mediu de la autoritatile locale, atat pentru infrastructura, cat si pentru agrement. Combinarea rezultatelor unui proiect care rezolva pro­blema deseurilor cu dezvoltarea de parcuri si de agrement si cu o dezvoltare regionala ar fi ideala pentru alcatuirea unei noi harti turistice a Romaniei', a mai spus managerul proiectului in cadrul unei conferinte organizate pe 25 noiembrie, in Bucuresti, la Palatul Copiilor. Proiectul implica trei ministere, respectiv Ministerul Educatiei, Ministerul Mediului si Ministerul Muncii, si este implementat, in 36 de luni, incepand din aprilie 2010.

Acest proiect a fost conceput in contextul nevoii imperioase de specialisti ceruti de implementarea legislatiei de mediu in Romania pentru aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana. Se impuneau atunci peste 900 de legi de mediu si zeci de directive, care ne pot baga in refrigement, astfel incat am avea de platit sume imense daca nu respectam aceste legi. Agentilor exconomici li s-au cerut studii de impact, iar fiecare si-a desemnat oameni care sa faca aceste lucrari, foarte importante, fiind pena­lizabile. Specialistii au putut fi formati cu ajutorul acestui proiect finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), din Fondul Social European (FSE), iar ei vor putea forma, in continuare, alti specialisti pe care UE ii cere.

×
Subiecte în articol: economia piata muncii