x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Obligaţiile fiscale ale antreprenorilor în luna mai

Obligaţiile fiscale ale antreprenorilor în luna mai

08 Mai 2019   •   18:00
Obligaţiile fiscale ale antreprenorilor în luna mai

În cazul în care ai o afacere, trebuie să ştii că în această perioadă eşti obligat să depui mai multe declaraţii şi să plăteşti impozitele la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Până pe 15 mai, operatorii economici trebuie să depună declaraţiile Intrastat pentru luna anterioară. Sunt obligaţi cei care au cod de identificare fiscală, adică sunt înregistraţi ca plătitori de taxă pe valoare adăugată (TVA), realizează schimburi de bunuri cu alte state din Uniunea Europeană a căror valoare pentru fiecare dintre cele două fluxuri – introduceri-ieşiri  depăşeşte pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Ziua de 27 mai este data limită până la care agenţii economici  trebuie să întocmească şi să depună următoarele documente:

  • Formular 300 - decontul de TVA
  • Formular 301 – decont special de TVA pe luna precedentă
  • Formular 307 – declaraţia privind sumele rezultate din ajustarea TVA
  • Formular 311 – declaraţia privind TVA datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat
  • Formular 390 VIES – declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare de bunuri pentru luna aprilie

Până la 30 mai trebuie depuse situaţiile financiare pentru anul trecut şi Formularul 394, care cuprinde declaraţia informativă privind livrările, prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul ţării.

Se plăteşte impozitul reţinut la sursă în aprilie care provine din drepturi de proprietate intelectuală, premii şi jocuri de noroc obţinute de nerezidenţi, precum şi cele obţinute din alte surse.

Alte formulare

Până în ziua de 27 a acestei luni trebuie depus Formularul 100, care reprezintă declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat şi Formularul 112. Acesta cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Tot până la aceeaşi dată trebuie plătită contribuţia trimestrială pentru medicamente aferentă trimestrului I din 2019.

 

×
Subiecte în articol: obligaţiile fiscale