x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Octombrie negru al preturilor

Octombrie negru al preturilor

01 Oct 2004   •   00:00

ECONOMIC

Tarifele la gazele naturale vor fi majorate cu 5% incepand de astazi, iar SNP Petrom va vinde cu 200 de lei mai mult litrul de benzina. Odata pornit, lantul scumpirilor va continua cu majorari de preturi la carne, mezeluri si paine.
CATALIN BUDESCU

Noile tarife ale gazelor naturale au fost deja aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), urmand sa intre in vigoare de astazi. Astfel, pentru consumatorii rezidentiali, categorie in care este inclusa populatia si institutiile publice, pretul va creste de la 4.705.170 lei/1.000 de metri cubi la 4.940.429 lei pentru aceeasi cantitate livrata. Anul acesta, pretul gazelor naturale a crescut cu 5% la fiecare trei luni.

MOTIVE. Decizia de majorare a pretului la gaze naturale este motivata de alinierea treptata la nivelul practicat pe pietele Uniunii Europene. Anul viitor, populatia ar putea plati circa 165 dolari pe mia de metri cubi, fata de 138 dolari/1.000 metri cubi in prezent. Aceasta scumpire va determina cresterea pretului carnii si produselor din carne si va contribui la majorarea semnificativa a costurilor pe care le va suporta populatia pentru incalzirea locuintei. De exemplu, pretul carnii si al preparatelor din carne va fi mai mare cu circa 0,5%-1% la poarta fabricii datorita noilor costuri de productie.

CARBURANTI. SNP Petrom a anuntat, la randul ei, ca tot de astazi pretul la benzina si motorina indiferent de sortiment va creste cu circa 200 de lei pentru un litru de combustibil. "In trimestrul al III-lea al anului 2004, moneda nationala a continuat deprecierea fata de moneda euro. Urmare a acestui fapt, in conformitate cu legislatia in vigoare, incepand cu 1.10.2004, SNP Petrom SA anunta modificarea preturilor de referinta cu amanuntul la carburantii auto cu 200 de lei/litru atat la benzine, cat si la motorine, indiferent de sortiment. Aceasta majorare include si influenta TVA aferenta accizelor cuprinse in pret", se arata intr-un comunicat al companiei.

EFECTE

Majorarea preturilor la gaze si benzina va fi preluata de produsele alimentare. Pretul carnii si al mezelurilor va mai creste inca o data in urma maririi pretului gazelor naturale, dupa ce, de la inceputul anului in curs, acesta a crescut cu peste 70%. "O majorare a tarifului la gazele naturale cu 5% inseamna o crestere a costurilor de productie interne care poate influenta o marire a preturilor la poarta fabricii de cel mult 1%", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea. "Acum nu putem spune ca ne influenteaza prea mult aceasta majorare, dar nu stiu cum vor reactiona producatorii mici", a adaugat Minea.

Daca acum doua saptamani producatorii estimau ca se va reduce pretul painii, acum aceasta promisiune a fost uitata. "Influenta gazelor naturale in pretul painii prin costurile de productie este de 0,5%-1%. Aceasta ultima majorare a pretului gazelor naturale compenseaza ieftinirea graului. Nu se pune problema scumpirii painii", ne-a declarat presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie - Rompan, Aurel Popescu.

×
Subiecte în articol: economic preţul naturale