x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltchim, pe urmele Elodiei

Oltchim, pe urmele Elodiei

de Daniel Ionaşcu    |    25 Sep 2012   •   16:51
Oltchim, pe urmele Elodiei

Privatizarea Oltchim se transforma tot mai mult intr-un nou caz Elodia: toata lumea acuza pe toata lumea, in timp ce combinatul este 'mort“ de cinci ani din punct de vedere economic.

Dan Diaconescu a refuzat ieri sa semneze contractul de privatizare pentru Oltchim, iar premierul Victor Ponta l-a acuzat ca nu are nici un ban si ca asteapta, la inceputul anul viitor, un investitor serios. Intre timp, Executivul asteapta cu sufletul la gura ca boardul Fondului Monetar International (FMI) sa aprobe transa, pentru ca privatizarea Oltchim era clauza suspensiva in acordul cu institutiile internationale. Teatrul absurdului a continuat cu Adriean Videanu si Mihai Razvan Ungureanu, care au iesit si ei cu acuzatii, si uitand ca privatizarea Oltchim fusese deja intarziata in doua randuri in timpul guvernarilor PDL.

Circul a reinceput ieri-dimineata, cu Dan Diaconescu deplasandu-se la minister si declarand ca e gata sa semneze contractul si sa vireze banii pentru plata salariilor si repornirea combinatului 'daca si Guvernul vrea“. Nu a stat prea mult prin minister si a iesit in fata reporterilor cu un aer aproape victorios, pentru a anunta ca nu a putut semna contractul, deoarece din el 'lipsesc clauze, prevederi si anexe, iar tot contractul este diferit fata de cel pe care l-am agreat cand am participat la privatizarea Oltchim“.

Dupa care a plecat din tara. Dan Diaconescu a parasit ieri Romania, cu o cursa aeriana spre München, Germania, urmand sa revina in tara miercuri dimineata, pentru a continua discutiile

legate de incheierea contractului de privatizare. Avocatul Daniel Fenechiu, reprezentantul legal al lui Dan Diaconescu in negocierile cu OPSPI, a confirmat plecarea acestuia din tara.

Investitorul fara bani

Nu a trecut mult, si premierul Victor Ponta a replicat: 'Dupa ce se va constata ca asa-zisul castigator nu a avut nici bani, nici intentia de a activa ca actionat majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba masurile pentru a mentine combinatul si pentru a intra intr-o procedura speciala prin care sa se salveze locurile de munca, urmand a se gasi un investitor serios“. El a spus ca rusii de la TISE, care au in actionariat o subsidiara a colosului Gazprom, inca se gandesc la preluarea Oltchim. El a mai adaugat ca FMI va sprijini cabinetul Ponta in 'proiectul de asanare si insanatosire a Oltchim“. Ponta l-a acuzat pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, ca a fraudat statul cu 500 de milioane de euro impreuna cu Constantin Roibu, fostul director al Oltchim.

Videanu nu s-a lasat mai prejos si l-a caracterizat pe Ponta drept 'Bula“ si un 'mitoman“. Ungureanu a spus si el ca Guvernul a incalcat la Oltchim memorandumul de privatizare si scrisoarea de intentie cu FMI. Ceea ce l-a facut pe ministrul actual al Economiei, Daniel Chitoiu, sa spuna ca licitatia pentru Oltchim a fost una 'absolut corecta din punct de vedere legal“ si ca raspunde cu functia pentru un eventual esec din vina institutiei pe care o conduce.

Chitoiu a aratat ca, in situatia in care contractul nu va fi semnat de Dan Diaconescu, nu va fi afectat acordul cu Fondul Monetar International. El a mai spus ca privatizarea nu este 'esuata“, asa cum a declarat Ponta, decat daca Dan Diaconescu nu plateste pretul anuntat si nu-si asuma toate conditiile din oferta de cumparare.

Cand vrabia visa malai 'fara numar“

Dan Diaconescu a aruncat cu miliardele de euro fara numar in oferta sa pentru achizitia a 54% din actiunile Oltchim. Astfel, el a afirmat ca e 'dispus sa investeasca 2 miliarde de euro, avand ca scop atingerea unei cifre de afaceri de 10 miliarde de euro pe an intr-o perioada de trei-patru ani de la achizitionare“.

In 'viziunea“ sa economica, liderul PP-DD prevedea marirea numarului de personal la aproape 10.000 de angajati, comparativ cu cei 3.400 de azi, neplatiti de doua luni. De asemenea, ar adauga alte 20.000 de persoane in industria conexa.

Diaconescu scria negru pe alb ca in echipa sa 'exista si un mare consortiu international, cu cifra de afaceri in 2011 de peste 8,5 miliarde de euro“. |ntr-un alt punct, el a scris ca alaturi de 'poporul roman“ si investitorii internationali, consortiul sau vrea sa cumpere, pe langa Oltchim, atat Rafinaria Arpechim, cat si minele Salrom care aprovizioneaza Oltchim, dar si societatile de stat Oil Terminal si Conpet, pe care statul nu a anuntat niciodata ca vrea sa le privatizeze. Acestea din urma sunt deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si au ca actionar minoritar Fondul Proprietatea. De asemenea, Diaconescu a mai scris ca vrea sa construiasca doua centrale electrotermice, una de 160 MW in Ramnicu-Valcea, si una de 120 MW in Pitesti. Diaconescu a oferit 203 milioane de lei pentru 54% din actiunile combinatului, in vreme ce creantele AVAS si Electrica, in valoare de 250 milioane de euro si, respectiv, 150 milioane de euro, nu au fost adjudecate.

Ce chilipiruri mai vinde Romania

Vanzarea Oltchim este prima dintr-un lung sir de privatizari pe care Cabinetul Ponta si le-a asumat in fata FMI. O alta clauza suspensiva in acord este vanzarea pe bursa a unui pachet de 15% din Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale. Operatiunea era programata cel tarziu in luna iunie si a fost amanata pentru luna septembrie. Erik de Vrijer a trasat Guvernului si alte sarcini pentru acest an: vanzarea unui pachet de 20% din Tarom si a pachetului majoritar la CFR Marfa. Diaconescu a declarat deja ca vrea sa participe la aceste licitatii.

De asemenea, tot in acest an trebuiau listate si pachetele de 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, ca si 15% din Romgaz, producatorul de gaze naturale detinut de stat. Hidroelectrica se afla insa in insolventa si va fi listata numai dupa iesirea din reorganizarea judiciara, Romgaz va fi listat in martie 2013, in vreme ce pentru Nuclearelectrica, Executivul s-a angajat sa grabeasca pregatirile de vanzare a celor 10%, dar va rata cu trei luni termenul stabilit initial pentru finele anului 2012.

×