x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMS le cere fermierilor să înceteze să mai administreze antibiotice animalelor sănătoase

OMS le cere fermierilor să înceteze să mai administreze antibiotice animalelor sănătoase

07 Noi 2017   •   20:20
OMS le cere fermierilor să înceteze să mai administreze antibiotice animalelor sănătoase
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Industria agro-alimentară ar trebui să înceteze să mai administreze antibiotice pentru a stimula creşterea şi a împiedica îmbolnăvirea animalelor sănătoase, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizând marţi că aceste practici ar putea afecta imunitatea oamenilor la infecţiile rezistente la antibiotice, transmite Reuters. 

Potrivit OMS, în unele ţări aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se realizează în sectorul creşterii animalelor, fiind utilizate în principal pentru animalele sănătoase pentru a preveni îmbolnăvirea şi a accelera creşterea acestora. Însă această supramedicaţie a animalelor creşte riscul rezistenţei al antibiotice. 

"OMS recomandă insistent o reducere generală a utilizării tuturor tipurilor de antibiotice la animalele folosite la producţia de alimente, inclusiv o limitare a acestor antibiotice pentru promovarea creşterii şi evitarea bolilor fără diagnostic", se arată într-un comunicat al OMS. 

În noile sale recomandări, OMS apreciază că animalele care sunt crescute pentru carnea, laptele sau ouălele lor ar trebui tratate cu antibiotice numai dacă sunt bolnave sau dacă există o infecţie în rândul lor. În loc să administreze antibiotice, fermierii ar trebui să prevină îmbolnăvirea animalelor prin îmbunătăţirea igienei şi o mai bună utilizare a vaccinurilor. 

Potrivit unui studiu publicat marţi în The Lancet Planetary Health, limitarea utilizării antibioticelor la animalele utilizate în producţia de alimente a redus bacteriile rezistente la aceste animale cu până la 39%. 

Unele ţări au luat deja măsuri pentru a reduce utilizarea antibioticelor pentru animalele. Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis antibioticele utilizate pentru stimularea creşterii animalelor. AGERPRES

×