x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Omul care a omorât gramatica la DNA, făcut milionar de frică

Omul care a omorât gramatica la DNA, făcut milionar de frică

de Cristian Anton    |    19 Apr 2019   •   08:00
Omul care a omorât gramatica la DNA, făcut milionar de frică

Conextrust SA, compania controversatului milionar Viorel Rusu, a câştigat un contract de 34 de milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor din judeţul Bacău în urma unei licitaţii în care a fost unica ofertantă. Rusu este celebru pentru numeroasele sale denunţuri făcute la DNA, cea mai cunoscută victimă a sa fiind fostul ministru de Interne Gabriel Berca. Politicianul a făcut puşcărie pe baza denunţului agramat depus de Viorel Rusu, fără a fi fost prins în flagrant sau interceptat. Pe de altă parte, milionarul şi firma prin care câştigă zeci de milioane de euro de la stat după competiţii pe care le câştigă alergând de unul singur sunt trimişi în judecată pentru spălare de bani.

 

Serviciul Public Judeţean de Drumuri (SPJD) Bacău a făcut pe 1 februarie 2019 primele plăţi în cadrul acordului cadru semnat pe 1 octombrie 2018 pentru „lucrări şi servicii de întreţinere curentă şi periodică multianuală iarnă-vară 2019- 2020 a drumurilor judeţene”. Beneficiară este Conextrust SA, care a câştigat licitaţia organizată de SPJD Bacău concurând de una singură, valoarea totală a contractului ridicându-se la 153.855.410,24 lei, fără TVA, echivalentul a 34 de milioane de euro.

 

136.000.000 de euro este valoarea totală a lucrărilor primite de Conextrust SA de la stat 

Firma are o tradiţie îndelungată în contractele cu statul, principalii săi clienţi fiind CNAIR, regii, instituţii şi primării din Bacău. În perioada 2007- 2019, Conextrust SA a primit circa 170 de contracte din bani publici.

Judecat pentru spălare de bani

Succesul lui Viorel Rusu în afacerile cu statul este cu atât mai impresionant cu cât milionarul, fost şofer în Poliţia Bacău, s-a dovedit a fi semianalfabet. Se pare că, în aceste condiţii, calitatea de turnător la DNA îi aduce şanse în plus la câştigarea contractelor cu statul, funcţionarii preferând să-i atribuie lucrările fără mare bătaie de cap, pentru a nu risca să se trezească şi ei pe la DNA.

„Pe parcursu execuţiei lucrărilor deputatul Banu Mihai şi senatorul Berca Gabriel mau rugat să continui lucrările asigurîndumă că vor face demersurile necesare pentru alocarea fondurilor Pentru aşi exercita influenţa în scopu obţineri finanţări, Banu mihai atît în nume personal cît şi în numele lui Berca Gabriel mia cerut sume d ebani cuantificate în total la 20% din valoarea contractului”, fragment din denunţul scris de Viorel Rusu la DNA, pe 22 iunie 2015.

Delaţiunea lui Rusu a dus la condamnarea fostului ministru de Interne Gabriel Berca în decembrie 2017 la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Pe de altă parte, milionarul Rusu are propriile probleme penale, fiind trimis în judecată încă din 2016, alături de firma sa Conextrust SA, pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi fals în declaraţii, cu prejudicii aduse statului de 1,5 milioane de lei. Afaceristul este acuzat că a vândut ilegal şapte apartamente plătite în avans de Ministerul Administraţiei şi Internelor.  

 

 

×
Subiecte în articol: Conextrust SA