x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oportunităţi pentru studenţii români

Oportunităţi pentru studenţii români

de Diana Scarlat    |    18 Feb 2012   •   21:00
Oportunităţi pentru  studenţii români

Tinerii romani geniali, dar cu putini bani, pot spera la un loc intr-o universitate britanica, taxele fiind reduse pentru astfel de cazuri.

Pregatirea universitara este foarte importanta pentru o cariera de succes oriunde in lume, iar romanii sunt atrasi din ce in ce mai mult de posibilitatea de a face studiile in strainatate. Cei mai multi tineri vor sa studieze in universitatile britanice, insa Anglia este renumita si pentru cele mai mari taxe de scolarizare. De anul acesta insa, universitatile din Marea Britanie au venit cu o noua oferta pentru romanii geniali si cu bani putini. Taxa de scolarizare se reduce cu pana la 3.000 de lire sterline pe an, iar universitatile britanice au extins si termenul-limita pentru depunerea aplicatiilor, pentru a veni in sprijinul celor interesati de studii in strainatate.

Inscrieri s-au putut face si la targul World Education, organizat in acest week-end, la Bucuresti. 'Rezultatele excelente la Bacalaureat, activitatile extrascolare si veniturile reduse ale familiilor pot garanta reduceri pentru taxele de studiu la universitatile din Marea Britanie de pana la 3.000 de lire sterline pe an. Acest lucru este posibil prin noul regulament pe care universitatile din Marea Britanie l-au introdus in acest an la recomandarea Agentiei Britanice pentru Acces Egal la Educatie, cu scopul de a acorda ajutor financiar studentilor', spune Irina Christova, coordonator al Proiectului 'World Education' in Romania.

Taxele au crescut anul acesta de trei ori in Marea Britanie, costurile ajungand la aproximativ 9.000 de lire sterline pe an, lucru care a dus la scaderea numarului celor inscrisi. 'Pana la 15 ianuarie au aplicat pentru studii in universitatile din Marea Britanie 2.210 romani, cu 1,6% mai putin fata de ianuarie 2011, cand pentru Marea Britanie s-au inregistrat 2.245 de aplicatii', mai precizeaza Irina Christova. Reducerile pentru tinerii romani variaza acum intre 1.000 si 3.000 de lire sterline pe an, in functie de universitatea aleasa si de costul mediu al programului de licenta, iar fiecare universitate stabileste singura cat de mult si in ce conditii va compensa studentii cu venituri mai mici (venituri ale familiei de mai putin de 25.000 de lire sterline pe an). Anumite programe si institutii de invatamant au stabilit ca venitul eligibil pentru reducerea taxelor sa fie sub 15.000 de lire sterline pe an, explica organizatorii targului.

Practic, prin noile modificari, taxele vor scadea de la 9.000 de lire sterline la 5.000 pe an in unele universitati.
In cadrul targului au fost prezentate, pentru prima data, programele unor universitati suedeze, care, impreuna cu cele din Danemarca sunt cele mai bune alternative in conditiile economice actuale. Aici, studiile sunt gratuite si nu exista restrictii privind ocuparea fortei de munca a strainilor.

×
Subiecte în articol: cariera economia