x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oportunităţile lui 2013. Un nou an crucial pentru energia românească. Al câtelea?

Oportunităţile lui 2013. Un nou an crucial pentru energia românească. Al câtelea?

de IncomeMagazine    |    11 Ian 2013   •   08:01
Oportunităţile lui 2013. Un nou an crucial pentru energia românească. Al câtelea?
Sursa foto: Sergiy Serdyuk/Getty Images/iStockphoto

Promisiunea unor mişcări investiţionale ample în sistemul energetic revine obsesiv în spaţiul public dar, în realitate, de la an la an, nu se schimbă nimic. Lipsesc investitorii la marile proiecte de investiţii - Cernavodă, Tarniţa- Lăpuşteşti-, iar povestea listării la bursă a unor pachete minoritare va intra în al treilea an de intenţii. Doar sectorul regenerabilelor, campionul en-titre al investiţiilor străine, se prezintă cu interes şi sub auspicii similare rezultatelor anului 2012.

Industria energetică şi agricultura sunt cele două sectoare grele ale României de la care se aşteaptă performanţe excepţionale şi care să ajute la urnirea economiei în perioada de criză. Energia, privită în oglindă, se prezintă însă cu două faţete – una conservatoare şi greoaie, dar indispensabilă, aflată în portofoliul statului, şi cealaltă dinamică, cu o creştere foarte mare, în special în zona regenerabilelor, cu o puternică forţă de atragere a capitalului străin și controlată de capitalul privat. Cele două realităţi sunt atât de diferite încât şi aşteptările pentru 2013 sunt foarte îndepărtate unele de altele. Marile oportunităţi pot veni de la punerea în practică, în sfârşit, a unor idei iniţiate cu mult timp în urmă.

„Avem în vedere mai multe acţiuni şi anume: privatizarea, listarea şi atragerea de investitori pentru marile proiecte de investiţii”, declară Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei de energie din cadrul Ministerului Economiei. Oficialul explică faptul că, în ceea ce priveşte privatizarea, vorbim despre Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara şi Electricile (distribuţiile Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, n.r.). „Pentru listarea la bursă vor fi pregătite pachete din Romgaz, Nuclearelectrica, Hidrolectrica şi Transgaz, iar proiectele la care se vrea atragerea de investitori sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, construcţia de centrale electrice noi la Rovinari şi Fântânele (cu investitori chinezi şi, respectiv, privat pentru companiile ce nu vor fi privatizate”, adaugă Săndulescu. „Va fi anul marilor transformări din energie”, conchide optimist oficialul.

Perspectiva mişcărilor ample în sistemul energetic este menţionată permanent, însă, în realitate, lucrurile trenează de ani. Marile proiecte de investiţii, precum Cernavodă sau Tarniţa-Lăpuşteşti, încă aşteaptă investitori, care însă nu se grăbesc, pentru că nimeni nu aruncă cu bani în incertitudini. Statul îşi schimbă des optica referitoare la cât să controleze din viitoarele companii şi nici nu ştie ce tarife vor fi peste 5, 10 sau 20 de ani. Totodată, ideea listării unor pachete minoritare şi managementul privat intră deja în al treilea an de intenţii amânate şi nu există garanţii că sezonul amânărilor va fi închis în 2013.

Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro


Citeste si
Prima generatie McDonalds - 18 ani mai târziu
Află care sunt cele mai fiabile maşini second-hand
Cat costa un loc de parcare in Bucuresti
Descoperire revoltătoare la CFR: Cine fură de fapt şinele de cale ferată

×