x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orasel-parc construit de la zero

Orasel-parc construit de la zero

de Adrian Mihai    |    15 Iun 2005   •   00:00
Orasel-parc construit de la zero

In partea de Nord a Bucurestiului, in urmatorii zece ani, va creste un orasel construit din temelii: 120.000 de metri patrati de birouri, 170.000 de metri patrati de centre comerciale si 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile.

In partea de nord a Bucurestiului, in urmatorii zece ani, va creste un orasel construit din temelii: 120.000 de metri patrati de birouri, 170.000 de metri patrati de centre comerciale si 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile.

Pe 221 de hectare dintre care 50 de hectare de spatiu verde, Baneasa va reprezenta un model de dezvoltare urbana pentru Romania, dupa cum spun reprezentantii companiei care dezvolta acest proiect, Baneasa Investments. Investitia necesara se ridica la peste 1,2 miliarde de euro si este cea mai mare din domeniul imobiliar din Romania. Mai mult chiar, el reprezinta cel mai amplu proiect privat de dezvoltare urbana din Europa Centrala si de Sud-Est, dupa cum considera initiatorii lui. Conceptul urbanistic pe care se bazeaza acest proiect consta in crearea unei zone deschise, parte a capitalei, care sa integreze o zona rezidentiala, un parc de afaceri si o zona comerciala. Proiectul se va realiza in trepte, o parte din spatiile comerciale urmand a se da in utilizare chiar din primavara anului viitor. Suprafata pe care va fi construit proiectul reprezinta 1% din cea a Bucurestiului. Locatia este situata la limita nordica a sectorului 1, in perimetrul marcat de Aeroportul Baneasa, DN1, Aleea Privighetorilor si zona Iancu Nicolae.

IMAGINE DE MARCA. Proiectul reprezinta cel mai mare import de arhitectura din Romania, constructiile respectand standardele internationale de calitate si confort. Planificarea si proiectarea sa au inceput acum 5 ani, pana in prezent fiind investita suma de 20 milioane de USD. "O data cu dezvoltarea proiectului Baneasa, Bucurestiul va capata o imagine de marca pentru o viitoare capitala europeana", considera Mihai Radu, arhitect roman cu bogata experienta internationala, implicat in proiect. "Eu sper ca proiectul Baneasa sa fie o provocare si pentru alti investitori. Municipalitatea in mare parte va fi beneficiarul acestui proiect. Cu ocazia demararii acestui proiect, municipalitatea devine proprietar a peste 37 de hectare prin donatia facuta de investitor prin ceea ce inseamna domeniul public", considera Adriean Videanu, primar general al municipiului Bucuresti.

SPATIU DESCHIS. Zona rezidentiala va cuprinde cel putin 3.000 de spatii de locuit, de la apartamente si case insiruite la case unifamiliale, precum si toate facilitatile necesare - piata centrala si magazine, scoli, biserica, facilitati sportive, birouri bancare, centru me-dical, cabinete de avocatura, cluburi de intretinere si sali de sport, parcuri si terenuri de joaca pentru copii. Una dintre cele mai importante particularitati ale zonei rezidentiale este aceea ca locuintele sunt dispuse aerisit. Parcul de afaceri va oferi companiilor 120.000 de metri patrati de birouri de tip A si A+, amplasate in mijlocul naturii si dotate cu toate facilitatile, telecomunicatii prin fibra optica, inclusiv televiziune digitala si acces la Internet in banda larga, la fel ca si zona rezidentiala. Zona comerciala va acoperi o suprafata de peste 170.000 de metri patrati, fiind cea mai intinsa din Europa Centrala si de Est. La finalul celor trei etape de constructie, aceasta va cuprinde un mall cu numeroase facilitati, un hypermarket de 16.000 de metri patrati, un magazin de bricolaj de 10.000 de metri patrati, peste 35.000 de metri patrati de galerii de mobila, 65.000 metri patrati de magazine ale unor firme internationale si patru zone dedicate gastronomiei.
Centrul de divertisment va cuprinde un cinematograf multiplex, patinoar, restaurante, spatii expozitionale si scena pentru concerte live. "Copiii din orice zona a capitalei vor putea sa invete la gradinitele, scolile sau Universitatea din Baneasa. Parintii lor isi vor putea face cumparaturile in cel mai mare centru comercial din sud-estul Europei si apoi vor putea sa-si petreaca dupa-amiezele in parcurile din Baneasa sau in centrele de relaxare care vor fi construite aici", spune Mihail Mateescu, Director General al Baneasa Investments.

PARTENERI
Baneasa Investments a selectat parteneri de afaceri prestigiosi. Pentru consultanta financiara compania va lucra cu PriceWaterHouseCoopers. Managementului constructiilor va fi facut de compania Gleeds, una dintre cele mai cunoscute companii din domeniu. Salans va oferi consiliere juridica, iar compania Callison participa in calitate de proiectant general. Alaturi de acestia se mai afla compania Rostrada in calitate de consultant general pentru investitii, proiectant de urbanism si infrastructura si companiile Chapman Taylor, Mihai Radu Architects si Zip Studio in calitate de Concept Architects.

INVESTITORI
Compania Baneasa Investments s-a asociat in anul 2000 cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAM VB) si o serie de investitori privati, cu scopul de a crea si a dezvolta proiectul Baneasa. Societatea are un capital de aproximativ 60 milioane euro. Actionari sunt USAMVB - 49,8808%, SC Herastrau SA - 21,6550%, International Business and Trading Corporation - 11,9012%, SC Comaliment SA - 11,4716 %, SC ASD Miorita - 5,0835% si o persoana fizica - Andrei Mihai Bejenaru, care detine 0,0079%. Universitatea a contribuit cu terenul.

×
Subiecte în articol: economic metri zonă băneasa pătraţi