x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Orban direcţionează bani către Udrea

Orban direcţionează bani către Udrea

de Elena Stan    |    29 Noi 2011   •   21:00
Orban direcţionează bani către Udrea

Romania va cere Comisiei Europene realocarea de fonduri europene de la programe mai putin solicitate de catre beneficiari catre Programul Ope­rational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Tu­rismului, a declarat Leonard Or­ban, ministrul Afacerilor Europene. Oficialul a precizat ca fondurile realocate vor fi folosite inclusiv pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.

'Probabil in realocarile pe care le facem vom mai aloca fonduri suplimentare, inclusiv pe acea acti­vitate care isi va dovedi utilitatea de reabilitare termica a cladirilor', a spus Orban. Declaratia ministrului afacerilor eu­ropene este pe placul ministrului Tu­rismului, Elena Udrea, care in ur­ma cu ceva timp a spus ca mai vrea un mi­liard de euro din fondurile UE ne­cheltuite de alte ministere. 'Cred ca toti ministrii trebuie sa avem in ve­dere nevoia Romaniei de a aduce acesti bani in tara. Stiu ca exista si or­goliu personal, care de foarte multe ori e piedica la o decizie corecta. Eu cred ca ar trebui sa vedem acum, toti colegii ministri, interesul national si sa ducem banii care se pare ca nu pot fi folositi pe un anumit program operational sectorial acolo unde este nevoie de ei si se pot cheltui imediat', declara, in luna septembrie, Elena Udrea.

Orban a recunoscut ca discutiile din Executiv sunt dificile, pentru ca nici un ministru nu vrea sa cedeze fonduri. 'Deocamdata, vom veni cu propuneri de realocari intre diferitele programe si sper ca, pana la sfarsitul acestui an, sa putem sa avem o opinie, sa decidem la nivelul Guvernului aceasta propunere pe care o vom face Comisiei Europene. Desigur ca va fi o discutie destul de dificila, nimeni nu vrea sa cedeze fonduri, dar pana la urma va trebui sa o facem, pentru ca va trebui sa reorientam fondurile catre acele zone unde banii vor fi cheltuiti mai rapid si de mai buna calitate', a declarat Leonard Orban. Comisia Europeana a sistat platile catre Romania, incepand cu luna iunie, din cauza unor nereguli depistate la cateva proiecte derulate de MDRT pe Axa 2 din POR, ai caror beneficiari sunt autoritatile locale din Teleorman si Ilfov. Comisarul european Johannes Hahn a declarat recent ca trebuie luata o decizie la CE pana la jumatatea lunii decembrie daca vor fi reluate platile sau intreruperea continua.

'Noi vrem sa reluam (platile, n.r.) si impreuna putem face asta', a spus el. In plus, Orban a avertizat ca Romania risca sa iasa din tinta de deficit bugetar de 4,4% din produsul intern brut fixata pentru anul 2011 daca nu obtine de la Comisia Europeana deblocarea rambursarilor in proiectele europene.

'In momentul de fata, orice fel de plata interna efectuata are repercusiuni asupra deficitului bugetar. Nu uitati ca ne-am fixat pentru acest an o tinta de 4,4%. In masura in care nu se deblocheaza platile si nu vor fi deblocate platile de catre Comisie si vor continua aceste plati interne, exista riscul sa se depaseasca acest deficit bugetar. Toate sperantele sunt in faptul ca in cateva saptamani, in cursul lunii decembrie, se va lua de catre CE o decizie pozitiva. Repet, astea sunt sperantele in momentul de fata', a spus Leonard Orban, care a participat ieri la o dezbatere din seria Business Boards, organizata de Intact Media Group.

×