x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ordonanţa 50, bombă cu efect întârziat

Ordonanţa 50, bombă cu efect întârziat

13 Oct 2010   •   00:00
Ordonanţa 50, bombă cu efect întârziat
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional
Comisia de buget-finanţe va decide soarta războiului bancheri-clienţi
Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor a luat ieri în discuţie proiectul de transformare în lege a Ordonanţei 50. O misiune foarte grea, mai ales că Ordonanţa a trecut fără amendamente de Senat, dar în Comisia Economică din Camera Deputaţilor a suferit 38 de amendamente, toate în favoarea băncilor. Deputaţii sunt chemaţi să rezolve conflictul dintre bancheri şi clienţi, o bombă cu efect întârziat care va exploda în următorii doi ani.

Şedinţa Comisiei a început ieri cu o amânare a discutării pe fond a or­donanţei, deputaţii hotărând în una­nimitate ca să aibă loc doar dez­ba­teri generale, în cadrul cărora şi-au expus poziţiile reprezentanţii Minis­terului de Finanţe, Asociaţiei Ro­mâ­ne a Băncilor, Consiliului Concu­ren­ţei, ANPC, preşedinţii principalelor bănci, precum şi reprezentanţii asociaţiilor clienţilor. Deputaţii au decis ca amendamente la OUG să poată fi depuse până săptămâna viitoare, ur­mând ca dezbaterea amendam­en­telor şi discuţii pe fondul legii să aibă loc miercuri, 27 octombie. Deputa­tul PSD Mugurel Surupăceanu a solicitat ca până la următoarea şedinţă a comisiei deputaţii să primească şi studii despre impactul aplicării ordonanţei de la toate părţile implicate.

Reprezentanţii clienţilor spun că, dacă bancherii vor putea majora ra­tele fixe şi vor putea să menţină şi alte comisioane decât cele prevăzute în Ordonanţa Guvernului, vom asista la tot mai multe credite care nu vor mai putea fi plătite. "Este criză, se re­duc salarii, se trimit oameni în şomaj. În această situaţie, băncile nu fac ni­mic altceva decât să transfere toate cos­turile acestei crize asupra clien­ţilor prin majorări de dobânzi. Vor băga în incapacitate de plată o mare parte a clienţilor în următorii ani, când indicii  Euribor/Libor/Robor, aflaţi acum la un minim istoric, vor începe să crească", scrie un client al Alpha Bank pe forum. Oamenii soli­ci­tă bancherilor să facă mai transpa­rentă marja băncilor, astfel încât să înţeleagă cât din ineficienţa insti­t­u­ţii­lor de credite se ascunde în această mar­jă. "Atât timp cât băncile vor putea să fixeze marjele la nivelul pe care-l doresc, ele vor putea să ţină filialele nerentabile, să ţină mai multe locuri de muncă decât ar fi normal, să facă profituri nesimţite pe spinarea românilor", spun clienţii băncilor.

Şi menţinerea comisioanelor de risc este o altă problemă care ne­mul­ţu­meşte clienţii. Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură decizia parlamentarilor pentru a decide ce au de făcut. Zeci de mii de oameni sunt pregătiţi să dea în judecată băncile, pentru că impunerea unor marje fixe mai mari decât cele iniţiale, păstrarea comisioanelor de risc la valori foarte ridicate vor creşte nivelul rău-platnicilor la valori foarte mari. Bancherii s-ar putea trezi cu un număr foarte mare de ipoteci pe care nu vor putea să le execute şi vor pierde mai mult decât dacă ar fi dispuşi să mai lase din dobânzile exorbitante pe care le practică în România.

Însă reprezentanţii sistemului bancar spun că marjele nu sunt atât de transparente pe cât ar trebui şi nici nu vor putea fi. "Marjele nu sunt transparente şi nu vor putea fi vreodată, pentru că ele reflectă marja de profit şi risc. Fiecare client are riscul său, fiecare produs are riscul său, şi în laboratoarele noastre se determină această marjă, care poate fi sau nu acceptată de client, în sensul că acesta acceptă sau nu să ia un credit. Nimeni nu va da forţat un cre­dit cuiva", a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). El a mai precizat că băncile nu mai sunt dispuse să cedeze ceva în legătură cu OUG 50/2010, pentru că au cedat deja suficient de mult. Gheţea se referea la faptul că ordonanţa creditelor extinde prevederile directivei UE prin faptul că se referă nu numai la creditele noi, ci şi la cele din portofoliu, adică contractate în trecut. Bancherii spun că aplicarea ordonanţei aşa cum este dată de Guvern aduce băncilor pierderi de până la 900 de milioane de euro. Acesta este şi motivul pentru care bancherii s-au angajat în acţiuni ample de lobby. Primul pas a fost Comisia Europeană. Aceasta a transmis, în urmă cu două săptămâni, o scrisoare prin care solicită auto­ri­tă­ţi­lor române clarificări. Surse guvernamentale au spus că Guvernul va transmite CE că OU 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei corespunde directivelor europene în domeniu şi nu se impun modificări.

Băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG în limitele normelor UE şi să renunţe la refacerea contractelor în derulare.

×
Subiecte în articol: economic