x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ordonanţa creditelor, aplicată ca în UE

Ordonanţa creditelor, aplicată ca în UE

de Eliza Popa    |    25 Noi 2010   •   20:35
Ordonanţa creditelor, aplicată ca în UE
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

139331-11-1.jpgComunitatea bancară susţine ca Di­rec­tiva Europeană 48/2008 să fie transpusă în totalitate în legislaţia na­ţională, însă Ordonanţa de Ur­gen­ţă nr. 50/2010 excede acesteia, ex­tin­zând aplicarea atât la creditele aflate în derulare la data apariţiei, cât şi la cele cu garanţii imobiliare. Ordonan­ţa conţine o serie de prevederi insufi­ci­ent clarificate. „Neclaritatea unor pre­­vederi ale ordonanţei, legate de mo­­dul de calcul al dobânzilor la con­trac­tele aflate în derulare şi interzi­ce­rea practicării unor comisioane care erau incluse în contractele încheiate deja între clienţi şi bănci, a creat aşteptări clienţilor în ceea ce priveşte nivelul costurilor pentru care, de altfel, şi-au dat acordul în momentul sem­nării contractelor de credit”, a afirmat preşedintele ARB, Radu Ghetea (foto). 

La rândul său, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, consideră că OUG 50 este benefică din punctul de vedere al transparentizării ofertei de credite, pentru a ajuta clienţii să aleagă cea mai bună ofertă şi să-şi refinanţeze mai uşor împrumutul. El nu este de acord ca ordonanţa să fie folosită pen­tru a reduce administrativ costul creditelor. „Politicienii trebuie să decidă ce vor: protecţie socială sau un credit mai scump. Dacă protecţia socială este mai importantă din punct de vedere politic, atunci trebuie să acceptăm un credit mai scump în viitor. Nu le putem avea pe ambele în acelaşi timp. De aceea, pentru a evita scumpirea împrumuturilor, nu trebuie să exagerăm cu protecţia so­ci­ală”, spune Van Groningen. „Ca bancă, scopul meu este să dau deponentului cea mai mare dobândă, iar împrumutatului cea mai mică, dar pentru aceasta trebuie să apăsăm pe cele trei butoane care pot ieftini cre­ditul: costul rezervelor minime obli­gatorii impuse de BNR, costurile ad­mi­nistrative, costul riscului. OUG 50 nu face însă acest lucru”, consideră şeful Raiffeisen Bank.

De altfel, temerile bancherilor s-au adeverit. O dată cu anunţarea rezultatelor financiare la finalul trimestrului al III-lea, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynse­els, a anun­ţat că veniturile băncii pe care o conduce au scăzut cu aproximativ 3 milioane de euro, ca urmare a apli­cării prevederilor OUG 50. Tot­o­dată, acesta a mai explicat că OUG 50 afectează rata de adecvare a ca­pi­talului băncilor, ceea ce ulterior are o influenţă negativă asupra ca­pa­ci­tă­ţii de creditare. „Băncile-mamă au ca­­­pi­talizat sucursalele din România în acest an cu 460 milioane de euro. Dacă OUG 50 se implementează în forma actuală, atunci ar trebui să exis­te noi capitalizări”, a spus Dominic Bruynseels.

În opinia preşedintelui Volksbank România, Johann Lurf, obiectivul actului normativ este acela de a proteja interesele consumatorilor, însă acesta nu poate şi nu trebuie să fie atins prin afectarea intereselor băncilor care le-au acordat clienţilor împrumuturi pe baza obligaţiei asumate de aceştia de a plăti în schimb nişte costuri bine determinate. „Por­nind de la necesitatea preluării în le­gis­laţia naţională a unor cerinţe foarte clare ale Directivei Europene privind contractele aferente creditelor de consum, intenţia declarată a ANPC în emiterea OUG 50/2010 a fost aceea de a face mai accesibilă muta­rera creditelor de la o bancă la alta şi instituirea unor mecanisme care să susţină interesele economice nu doar ale debitorilor, ci şi ale creditorilor”, afirmă Johann Lurf. 

Ca urmare, adaugă şeful Volksbank România, obiectivul actului normativ amintit este acela de a proteja interesele consumatorilor, însă acesta nu poate şi nu trebuie să fie atins prin afectarea intereselor băncilor care le-au acordat clienţilor împrumuturi pe baza obligaţiei asumate de aceştia de a plăti în schimb nişte costuri bine determinate. În aceste condiţii, preşedintele Volksbank România punctează că, încă de la semnarea contractului de credit, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi perioada pentru care este datorat,  comisionul de risc este un cost transparent cunoscut şi acceptat de client. „Volksbank România a implementat OUG 50/2010 cu respectarea cerinţelor stabilite în cuprinsul acesteia, informând în mod direct clienţii în termenul prevăzut în cuprinsul respectivului act normativ de modi­ficările aduse contractelor de credit. În general, Volksbank este o bancă transparentă şi corectă şi consider faptul că Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului trebuie să existe şi să monitorizeze în permanenţă piaţa”, conchide preşedintele Volksbank România.

×
Subiecte în articol: economia