x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ordonanţa creditelor merge nemodificată

Ordonanţa creditelor merge nemodificată

28 Sep 2010   •   00:00

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind creditele populaţiei va fi aprobată fără modificări de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, a anunţat Samuel Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

"Noi nu renunţăm, ordonanţa de urgenţă este în vigoare, produce efecte şi noi mergem să o susţinem în continuare în Parlament, la Camera Deputaţilor. Cei care doresc modificarea unor prevederi s-au opus în toate fazele de dezbatere ale ordonanţei şi până acum nu au avut succes, pentru că a existat susţinere din partea tuturor forţelor politice şi consider că şi la nivelul Camerei Deputaţilor lucrurile se vor pretrece la fel", a spus Calotă înainte de o întâlnire la sediul Ministerului Finanţelor cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor şi Consiliului Concurenţei. Mai mult, ordonanţa are acceptul Comisiei Europene, obţinut înainte ca actul normativ să fie aprobat de Guvern.

Întrebat despre faptul că ARB a anunţat că va cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de aprobare a OUG 50/2010 dacă iese din Parlament în forma actuală, Calotă a spus că nu crede că o asemenea iniţiativă va avea şanse de succes.
Ieri, reprezentanţii ANPC, Consiliul Concurenţei şi ARB s-au întâlnit la sediul Ministerului Finanţelor Publice cu oficiali ai ministerului pentru a discuta ordonanţa privind creditele populaţiei.

Actul legislativ se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, după ce a primit votul Senatului. Prin aceasta s-au eliminat o serie de comisioane ilegale şi se obligă băncile să calculeze dobânzile după o formulă transparentă, bazată pe EURIBOR/ROBOR/LIBOR, la care se adaugă o marjă fixă ce nu se poate schimba. Clienţii vor eliminarea unor comisioane şi reducerea ratelor. Băncile consideră că formularea din actul normativ le permite să menţină actualele rate.

×
Subiecte în articol: economic