x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OUG 114 se modifică pe energie. Sau nu. Depinde ce ministru întrebi

OUG 114 se modifică pe energie. Sau nu. Depinde ce ministru întrebi

de Giulia Anghel    |    27 Mar 2019   •   08:45
OUG 114 se modifică pe energie. Sau nu. Depinde ce ministru întrebi

Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, instituită de OUG 114/2018, va fi eliminată doar pentru producţia de cărbune, iar preţul reglementat se va menţine atât pentru consumatorii casnici, cât şi noncasnici, a anunţat ministrul Energiei, Anton Anton, la Forumul „Cum va arăta piaţa energiei la sfârşitul anului 2019”, organizat de trustul de presă DC Media Group. Modificarea OUG 114 pe partea de energie a fost motiv de contraziceri între miniştrii de Finanţe, respectiv al Energiei: Eugen Teodorovici anunţa schimbări, în timp ce Anton a spus că nu vor fi modificări.

Cu toate că aproape jumătate din capacitatea energetică a României provine din surse regenerabile, acestea sunt considerate nesigure şi este nevoie de investiţii în capacităţi care pot fi mobilizate rapid. Este şi motivul pentru care ministrul Anton Anton afirmă că eforturile României de a deveni o ţară cu energie verde sunt nerealiste şi consideră că ”tot cărbunele ne salvează atunci când Hidroelectrica este în secetă sau gazul nu vine. Piaţa de energie regenerabilă există, însă este nesigură, nu ne putem baza pe ea. În plus, trebuie să nu ne mai minţim, nu avem capacitate de 24.000 de MW, ci de doar 16.000 MW. 8.000 nu sunt funcţionali”. Pe de altă parte, România riscă iniţierea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene. Singurii producători de energie electrică pe bază de cărbune sunt CE Oltenia şi CE Hunedoara, amândouă aflate în proprietatea statului român.

Neînţelegeri între Anton şi Teodorovici

În timp ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că a primit propunerile de modificare a OUG 114 pentru sectorul energetic, Anton Anton, şeful de la Energie, afirma că prevederile ordonanţei rămân neschimbate, pentru ca în cele din urmă să declare exceptarea cărbunelui de la taxare.

Înainte de apariţia vestitei ordonanţe a „lăcomiei”, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stabilise la 0,1% din cifra de afaceri contribuţia pe care trebuiau să o plătească societăţile din energie.

"Contribuţia de 2% din OUG 114 este exagerat de mare, trebuie să fim sinceri. Noi nu avem nevoie de aceşti bani pentru funcţionarea normală a autorităţii. Este o oportunitate senzaţională, de neratat, pot să spun. Este propunerea noastră ca aceşti bani să se folosească pentru proiecte de eficienţă energetică. Pentru aceasta este însă nevoie de modificarea legislaţiei, a atribuţiilor ANRE. Avem deja propuneri în acest sens", Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE

Şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că viitorul Fond Suveran de Investiţii va suporta o mare parte din finanţările necesare modernizării sectorului energetic, întrucât banii din fonduri europene nu sunt suficienţi.

 

 

×