x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Palatele Justiţiei, reabilitate de un politician

Palatele Justiţiei, reabilitate de un politician

de Cristian Anton    |    02 Apr 2018   •   13:10
Palatele Justiţiei, reabilitate de un politician

Victor Construct SRL, una din cele mai puternice firme de profil din zona Moldovei, va reabilita Tribunalul Vâlcea, un monument istoric din patrimoniul cultural al României, pentru şase milioane de euro. Compania controlată de Victor Mihalachi are în portofoliu modernizarea mai multor palate de justiţie, o situaţie ironică dată fiind situaţia sa juridică. Membru PDL cu ştaif, Mihalachi a fost condamnat după ce şi-a bătut un partener de afaceri în plină stradă, dar apare şi într-un dosar DNA.

 

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a atribuit pe 22.03.2018 un contract pentru reparaţia capitală, consolidarea, modernizarea şi extinderea sediului Tribunalului Vâlcea, în urma unei licitaţii demarate în mai 2017 şi la care s-au înscris şapte ofertanţi. Câştigătoare a fost declarată Victor Construct SRL din Botoşani, care va primi 26.535.369, 19 lei, fără TVA, echivalentul a şase milioane de euro. Chiar dacă suma pare foarte mare pentru nişte lucrări de reabilitare, lucrările sunt deosebit de complexe.

 

96 de luni este termenul de finalizare a proiectului

Conform caietului de sarcini, clădirea din Râmnicu Vâlcea este un monument istoric, edificat între 1898 şi 1900, intrat în patrimoniul cultural naţional al României. Cârpelile la care a fost supus în timp a făcut necesară acum reparaţia sa capitală, iar extinderea obiectivului presupune construirea unei clădiri noi, cu patru etaje, care va fi legată de monumentul propriu-zis. În aceste condiţii, nu este de mirare termenul de execuţie al lucrărilor, la prima vedere neverosimil de mare.

Lucrări de peste 170 milioane euro

Victor Construct SRL este o firmă abonată la banii publici, cu 223 de contracte primite de la stat în perioada 2007- 2018, în valoare de peste 170 de milioane de euro.

 

Constructorul botoşănean a declarat în 2016 afaceri de 96 milioane lei şi aproape 200 de angajaţi. Profiturile înregistrate în ultimii cinci ani depăşesc 15 milioane de lei

Cele mai multe au fost primite de la CNI şi ANL, dar există şi alţi clienţi cu dare de mână: Consiliul Judeţean Maramureş- 11,5 milioane de euro în iunie 2015 pentru construirea unui depozit ecologic, Consiliul Judeţean Neamţ- 10,3 milioane de euro în octombrie 2012, tot pentru un depozit ecologic de deşeuri, Primăria Botoşani- 5,1 milioane de euro în martie 2011, pentru lucrări stradale, Primăria Dorohoi- 4,5 milioane de euro în februarie 2013, pentru reabilitare urbană, Primăria Suceava- 4,5 milioane de euro în septembrie 2014 etc.  

Victor construieşte Justiţia

Cele mai interesante proiecte din portofoliul Victor Construct SRL sunt palatele de justiţie din mai multe judeţe. Tribunalul Vâlcea este doar ultimul dintr-o listă respectabilă bifată de Victor Mihalachi. În decembrie 2016, compania a primit 9,5 milioane lei de la CNI pentru reabilitarea Tribunalului Gorj, în noiembrie 2009 Tribunalul Alba îi oferea 10,5 milioane lei pentru construcţia Judecătoriei Cîmpeni, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş îi plătea în martie 2013 peste 5,8 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii capitale a sediului. Victor Construct SRL semna în martie 2012 cel mai mare contract al său pentru o instanţă de judecată: aproape 50 de milioane de lei pentru ridicarea Palatului Justiţiei din Piatra Neamţ. Cu o lună mai devreme, în februarie 2012, aceeaşi firmă parafa o înţelegere similară şi cu Tribunalul Covasna, pentru extinderea sediului, în valoare de peste 12 milioane de lei. Contractul a avut cel puţin trei acte adiţionale, în 2015 şi 2016, prin care costurile finale s-au majorat cu peste un milion de lei.

Membru PDL, prieten cu PNL şi agreat de PSD

Dincolo de succesul incontestabil al companiei moldave la banii publici, merită amintit şi temperamentul vulcanic al patronului Victor Mihalachi. În 2017, omul de afaceri a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare după ce, în 2012, l-a bătut în plină stradă pe asociatul său Dănuţ Prisecariu, dezvoltatorul Uvertura Mall. Pe de altă parte, Mihalachi apare într-un dosar din 2015 al DNA, care viza acte de corupţie ale fostului preşedinte liberal al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu. Procurorii îl suspectau pe patronul Victor Construct SRL că ar fi dat şpagă în schimbul unui contract de 55 de milioane de lei, din bani europeni, faptă negată cu vehemenţă de afacerist. Considerat mult timp un apropiat al PNL, Victor Mihalachi a ştiut să se facă agreat şi de PSD, chiar dacă în 2011 a devenit membru cu acte în regulă al PDL. 

Victor Mihalachi este unul din cei mai puternici oameni de afaceri din Botoşani, firma sa de construcţii derulând sute de contracte publice în toată ţara

 

 

 

 

×