x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Panica pe piata mondiala a materiilor prime!

Panica pe piata mondiala a materiilor prime!

13 Apr 2018   •   13:07
Panica pe piata mondiala a materiilor prime!

Jucatorii de pe piata materiilor prime urmaresc cu ingrijorare extinderea programului de sanctiuni americane impotriva Moscovei, intrebandu-se care va fi urmatoarea tinta, scrie Financial TImes. Pedepsita pentru actiunile ei in Ucraina, Siria si pentru atacurile cibernetice lansate nu numai pe teritoriul Statelor Unite, dar si in alte state occidentale, aliate ale Washingtonului, Rusia ramane insa un gigant pe aceasta piata.

 

Cele mai mari companii ale Rusiei apartin fie statului, fie oligarhilor aflati in relatii stranse cu presedintele Vladimir Putin. Ceea ce sporeste riscul sa ajunga pe lista neagra a SUA. Multe din aceste companii, de la Gazprom la Rosneft, se folosesc uneori de Kremlin pentru a-si promova interesele politice in Europa, Asia, America Latina si Orientul Mijlociu.

Analistii avertizeaza insa ca, daca SUA vor lua in vizor societatile din domeniul petrolului si al gazelor naturale, care varsa la bugetul Rusiei sume uriase de bani, acest lucru ar putea avea efecte dintre cele mai serioase asupra economiei mondiale.

Gazprom, spre exemplu, furnizeaza aproximativ o treime din cantitea de gaze naturale necesare Europei. Rosneft asigura, la randul lui, circa 5% din tot petrolul din lume.

Iar acum, cand, potrivit estimarilor, Statele Unite vor ataca in cursul zilelor urmatoare, regimul sirian condus de Bashar al-Assad, sustinut de Rusia, traderii sunt atenti la orice informatie pe aceasta tema.

Pentru prima data in ultimele decenii, comerciantii de materii prime se tem in primul rand de riscurile politice. Asa ceva nu s-a mai intamplat incepand din anii 1980, subliniaza Financial Times.

×