x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parcuri industriale goale si tacute

Parcuri industriale goale si tacute

30 Iul 2004   •   00:00

La Brasov si la Hunedoara, in urma privatizarilor societatilor Roman si Siderurgica, ar fi trebuit create parcuri industriale menite sa dezvolte economic si sa ofere locuri de munca zonelor afectate de restructurarea economiei. Rezultatele se lasa inca asteptate.

ADRIAN MIHAI

In Parcul Industrial Hunedoara, infiintat anul trecut pe o suprafata de 19 hectare, nu exista inca nici un fel de activitate economica. Ceea ce s-a reusit pana acum a fost vanzarea unei parcele unui investitor italian care produce componente pentru telefonia mobila si care-si va transfera activitatea din oras in parc. Tratative se mai duc si cu firme de constructii metalice si producatori de tamplarie termopan, spune Mihail Klusch, administratorul societatii Parc Industrial SRL, firma la care s-au asociat Consiliul Local Hunedoara (90%) si sindicatul "Siderurgistul" Hunedoara (10%).

ASTEPTARE. "Singura problema este sa obtinem toti banii", adauga Klusch. De la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ca urmare a contractului de privatizare a combinatului Siderurgica Hunedoara, parcul a primit pana acum 5,5 miliarde lei. "Dupa unele zvonuri, restul de bani vin la anul, in aprilie", ne spune administratorul. Suma totala asteptata de la AVAS de parcul industrial se ridica la aproape un milion de dolari. Conform Autoritatii insa, doar aproape jumatate din acesti bani sunt destinati parcului. "Pretul obtinut de APAPS din vanzarea actiunilor societatii se va vira Parcului Industrial Hunedoara, in termen de 5 zile de la incasarea acestuia, conform contractului de vanzare-cumparare, in scopul crearii unor noi locuri de munca", ne transmite Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

MAI PUTINI. Cealalta jumatate de milion de dolari nu are ca destinatie directa parcul. "Tot in conformitate cu prevederile contractului de vanzare-cumparare de actiuni incheiat de Autoritatea pentru Privatizare cu LNM HOLDINGS, cumparatorul se angajeaza sa participe alaturi de institutiile publice implicate si de comunitatea locala la cofinantarea unor programe de reconversie profesionala si la crearea de noi locuri de munca in zona in limita a 500.000 USD", ne informeaza AVAS. Cumparatorul si-a platit insa obligatiile. "In conformitate cu contractul de vanzare-cumparare pentru combinatul Siderurgica Hunedoara, semnat cu APAPS, LNM Holdings a platit la timp si in totalitate obligatiile financiare care ii reveneau", declara Narendra Chaudhary, directorul general al Ispat Sidex si reprezentantul Grupului LNM in Romania.

CONFLICT INTERN. La Brasov, situatia este ceva mai complicata. Miza este si ea mai mare. Proprietarii parcului au devenit si proprietari ai uzinei Roman. "In conformitate cu prevederile contractului de privatizare, firma PESAKA ASTANA (M) SDN BHD a transferat pachetul de actiuni preluat de la stat societatii de administrare a parcului industrial, SC PRO ROMAN SA Brasov. Aceasta societate a fost creata prin HG 24/23.01.2004, avand urmatoarea structura de actionariat: Uniunea Generala a Industriasilor din Romania - UGIR 1903 Brasov - 3%, Camera de Comert si Industrie Brasov - 5%, PESAKA ASTANA (M) SDN BHD - 10%, Universitatea Transilvania - 2%, Asociatia Pro Brasov - 80%", comunica AVAS. In urma unui imprumut acordat de omul de afaceri Ioan Neculaie asociatiei Pro Brasov, acesta a intrat in posesia actiunilor detinute de asociatie la Pro Roman. Situatia este contestata de actionarii minoritari si reciproc jucatorii isi obstructioneaza adversarul. Autoritatea nu prea mai are insa multe de facut. "Astfel, ca si in cazul celor peste 8.500 de contracte aflate in monitorizare postprivatizare, si in cazul SC ROMAN SA Brasov, AVAS are competente doar in ceea ce priveste urmarirea indeplinirii de catre cumparator a clauzelor contractuale asumate", transmite Directia Comunicare a urmasei defunctului APAPS.

FACILITATI ACORDATE BENEFICIARILOR

Legea nu prevede facilitati fiscale concrete pentru firmele care se stabilesc in parcurile industriale. "Avantajul mare este infrastructura. Pretul terenului e mult mai mic decat cel de pe piata. La noi este de 1-3 dolari, fata de 10-12 euro, cat este in rest", spune Mihail Klusch, administrator al societatii Parc Industrial SRL. Cateva facilitati pentru constituirea si dezvoltarea unui parc industrial, acordate societatii administrator:

  • deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor realizate in parcul industrial;
  • amanarea pe perioada de realizare a investitiei respective, pana la punerea in functiune a parcului industrial a platii taxei pe valoarea adaugata pentru materialele si echipamentele necesare realizarii sistemului de utilitati din interiorul parcului;
  • reduceri de impozite acordate de administratia publica locala pe baza de hotarari ale consiliilor locale sau judetene in a caror raza administrativ-teritoriala se afla parcul industrial respectiv, pentru bunurile imobile si terenurile transmise in folosinta parcului industrial;
  • alte facilitati ce pot fi acordate, potrivit legii, de administratia publica locala.

    ZVONURI

    "Dupa unele zvonuri, restul de bani vin la anul, in aprilie" - Mihail Klusch, administrator Parc Industrial SRL
  • ×
    Subiecte în articol: economic brasov parcului industrial