x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parlament: Sumele pentru Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, incluse în proiectul bugetului de stat

Parlament: Sumele pentru Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, incluse în proiectul bugetului de stat

15 Dec 2017   •   21:15
Parlament: Sumele pentru Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia, incluse în proiectul bugetului de stat

Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au inclus, prin amendamente, în proiectul legii bugetului de stat sumele alocate pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

"E o propunere legată de monumentul de la Alba Iulia. După depunerea proiectului de buget de stat a apărut Legea care s-a votat în Parlament cu Monumentul Unirii de la Alba Iulia cu două surse de finanţare: Ministerul Culturii cu 10,3 milioane lei şi componenta locală din bugetul Consiliului Local Alba Iulia de 10,5 milioane lei, din care 8,5 milioane conform prevederilor Legii privind realizarea monumentului şi 2 milioane de lei pentru alte lucrări adiacente", a afirmat vineri preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, la dezbaterile alocate proiectului bugetului de stat pentru anul 2017.

Cele 10,3 milioane de lei alocate Monumentului din bugetul Ministerului Culturii au fost aprobate de joi, membrii Comisiilor parlamentare de buget-finanţe reglementând vineri doar partea de finanţare care revine Consiliului Local Alba Iulia.

Decretul pentru promulgarea Legii privind realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis în data de 7 decembrie. Legea prevede alocarea de la bugetul de stat a maximum 18.8 milioane de lei pentru realizarea monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia, suma urmând a fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 şi finalizarea acestora în anul 2018, cu încadrarea în bugetul aprobat în acest scop Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi Consiliului Local Alba Iulia.

Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va asigura maximum 10.3 milioane de lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câştigător al concursului pentru Monumentul Unităţii Naţionale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum şi pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire şi de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Legea prevede şi alocarea sumei de 8,5 milioane de lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii şi punerea în valoare a monumentului. AGERPRES

 

×